Citroen vierkantjes

Het is geen geheim dat ik gek ben op citroen. Je kunt me gerust een zuurpruim noemen. Deze citroenvierkantjes zijn heel makkelijk en snel te maken en waarschijnlijk heb je alles al in huis. De bodem bestaat uit een makkelijk koekdeeg dat je vast even bakt en daarna schenk je het ei-citroen mengsel er over heen en gaat het nog even de oven in. Nog wel af laten koelen en dan in vierkantjes snijden, klaar om te serveren bij de thee. Het resultaat? een knapperig tikkeltje zout koekje met een smeuïg laagje citroencustard er op. Ik waarschuw vast, want misschien kun je beter een dubbel recept maken in een grotere vorm, want ze zijn echt zo weg en super leuk om uit te delen!

Als ik het goed heb komt dit recept uit Australië of Nieuw Zeeland en dan zijn het lemon slices. En het lijkt een beetje op een citroentaart, qua smaak en structuur. Alleen zijn deze vierkantjes veel sneller gemaakt dan de taart (zie recept citroentaart) en daarom leent dit recept zich prima voor een traktatie tussendoor. Bijvoorbeeld voor een dag als vandaag, wanneer de kids nog een ploeterdag hebben met toetsen (op afstand) en ze wel een kleine traktatie kunnen gebruiken. Mijn zoon en leendochter doen examen in deze vreemde coronatijd. Vandaag was de laatste toets, dus dat is een kleine traktatie waard. Wanneer de vlag uit kan met twee rugzakken er aan, dan ga ik natuurlijk echt uitpakken. Wait and see!

Je maakt deze citroen vierkantjes in een kleine vierkante of rechthoekige vorm, zoals een brownievorm van 29×19 cm of 25×25 cm. Je bakt het als één koek en snijdt er vierkantjes of rechthoekjes uit als het gebak is afgekoeld (dat is wel een testje geduld).


Citroen vierkantjes

12 á 16 vierkantjes | voorbereiding 20 min | baktijd 20 min

Ingrediënten

Bodem

 • 150 g tarwebloem
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 50 g witte basterdsuiker
 • 100 g boter, gesmolten
 • 1/8 tl zout

Toplaag

 • 2 el tarwebloem
 • 2 eieren
 • 70 g witte basterdsuiker
 • 65 g = 75 ml vers citroensap (eventueel deels te vervangen door passievruchtsap, zie tip onderaan dit recept)
 • rasp van 1 biologische citroen
 • 2 el slagroom

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.  Neem een vierkante of rechthoekige kleine bakvorm (brownie-bakvorm 29×19 of een 25×25 cm). Beboter de vorm en bekleed de onder- en zijkanten goed met bakpapier.
 2. In een middelgrote mengkom meng je de bloem, bakpoeder, suiker, gesmolten boter en zout met een vork tot een kruimelig deeg. Druk het deeg in de bodem van je vorm. Bak de bodem 10-15 minuten in de oven of totdat het mooi licht goudbruin kleurt. Haal uit de oven en zet de oven op 160°C.
 3. Meng je de citroencustard-laag in een schone mengkom: meng de bloem, eieren, suiker, citroensap en citroenschil goed door elkaar met een garde.
 4. Haal de bodem uit de oven of als je vulling al klaar is, laat hem in de oven staan en schenk het citroenmengsel op de bodem. 
 5. Bak het citroengebak in de oven op 160°C nog 20-25 minuten totdat het midden van de citroencustard bijna niet meer wiebelt wanneer je de vorm schudt. Laat de cake 30 minuten afkoelen in de vorm…hoe moeilijk ook!
 6. Til het gebak aan het bakpapier voorzichtig uit de vorm en leg op een snijplank. Wanneer het citroengebak helemaal afgekoeld is kun je gelijke vierkantjes of rechthoeken snijden en bestuiven met poedersuiker voor het opdienen. Je kunt deze citroen vierkantjes prima tot 3 dagen in de koelkast afgedekt bewaren.

Variatie met passievrucht

Deze variant maakte ik voor mijn paps, omdat hij zo gek is op Maracuya (Passievrucht). Wanneer hij ons in Bolivia bezocht genoot hij intens van al dat tropische fruit en van de zelfgemaakte limonades bij de warme lunch, die Juana altijd maakte van passievrucht of tamarinde.

Passievrucht variant: Je vervangt de 65g citroensap van de vulling deels door passievruchtsap. Om alleen sap over te houden kun je al het vruchtvlees van 3 a 4 passievruchten met de staafmixer fijnmalen en dan het gruis van de zaadjes eruit zeven. Doe maximaal 50g passievruchtsap, want het zure van de citroen heeft het nog wel nodig.

8 gedachtes over “Citroen vierkantjes

 1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Ricotta custard taart | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Zijdezachte citroentaart | Smaken van Karmijn

 4. Pingback: Pindakaas- en jam Flapjacks | Smaken van Karmijn

 5. Pingback: Rocky Road | Smaken van Karmijn

 6. Pingback: Granola van haver en appel(moes) | Smaken van Karmijn

 7. Pingback: Appel kaneel muffins | Smaken van Karmijn

 8. Pingback: Bosbesroomkaas plaatkoek | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.