Eiersalade Hollands en Surinaams

Zo ouderwets en nog altijd lekker, eiersalade. Waarschijnlijk maken de meeste van jullie dit ook wel eens, maar voor de zekerheid zet ik toch mijn recepten even op het blog. Zelf gemaakte eiersalade is zo klaar en veel puurder dan wanneer je het koopt in de winkel. Ik maak zelf meestal een Surinaamse of een Hollandse eiersalade, waarbij de eerste gekruid is met Surinaamse Masala, koriander en gembersiroop en de Hollandse met mosterd, augurk en bieslook en/of peterselie. Je kunt de salade op brood, crackers, toast of komkommer eten, als tussendoortje, ontbijt, lunch of borrelhapje…..dus meestal is het bij ons wel snel op. Ik eet zelf best veel ei, maar mijn dochter is niet zo ei-ig als ik, behalve dan eiersalade, dat vind ze heerlijk. Ook met een plakje ham, kaas of met rauwkost op een broodje om mee te nemen, heerlijk.

Eerlijk gezegd dwingt dit blog mij om recepten uit te werken en op te schrijven, want net als veel mensen ben ik meer van een snufje van dit en een kloddertje van dat. Eigenlijk deed ik altijd maar wat en soms baalde ik dat ik niet onthield hoe ik het de laatste keer had gedaan, want die was toch lekkerder. Dat is dus verleden tijd, want een jaar geleden bedacht ik om al die recepten toch maar eens op te schrijven en nu merk ik hoeveel recepten ik eigenlijk in mijn hoofd heb zitten. Wel een rustig idee, dat alles wat ik nu op schrijf niet meer in mijn hoofd standby hoeft te staan. Veel mensen vroegen me recepten en die moest ik dan nog ergens uit mijn hoofd trekken en nu stuur ik ze een link naar het recept. En als onze kids straks allemaal de deur uit zijn, dan hebben ze alle thuisrecepten gewoon bij de hand, handig toch?

Maar goed, even terug naar de nederige eiersalade. In de winkel hebben veel van die slaatjes geraspte knolselderij als opvulmiddel, want dat is goedkoper dan de tonijn, ei of krab natuurlijk. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo’n slecht idee om zo’n salade aan te vullen met meer groente. Alleen doe ik er dan gewoon vers gersaspte knolselderij door heen en niet gekookte. Dat doe ik vooral wanneer ik het bijvoorbeeld voor de lunch maak, om iets minder ei te hoeven gebruiken en iets meer groenten binnen te krijgen. Ook handig als je met meer bent of grote eters aan tafel hebt! Op dit recept met 2 eieren, kun je drie á 4 eetlepels geraspte knolselderij toevoegen, waardoor de salade bijna verdubbelt in volume. Zorg wel dat je dan de overige ingrediënten vermeerdert, want anders verlies je smaak en smeuïgheid.

Je kunt bij beide recepten een hoop ingrediënten toevoegen of vervangen, dat maakt natuurlijk niets uit, zolang er maar ei in zit om het een eiersalade te maken. Bij de Surinaamse variant gaat mijn voorkeur naar echte Hindoestaanse Masala kruiden, die je bij alle supermarkten tegenwoordig kan krijgen. Dit is anders dan kerriepoeder of Indiase Garam Masala, maar als je de Surinaamse variant niet in huis hebt, dan kun je het recept ook maken met kerrie of Indiase kruidenmixen zoals Garam Masala of Madras. De gembersiroop kun je prima vervangen door een beetje agave of honing en wat gember in poedervorm.


Surinaamse en Hollandse eiersalade

1 recept voor circa 3 broodjes of 18 toastjes | bereiding 15 min

Ingrediënten Surinaamse eiersalade

 • 2 eieren
 • 1 tl garam massala
 • 1 tl gembersiroop
 • 1/2 tl zout
 • draai verse peper
 • paar takjes verse koriander, gehakt
 • snuf chilipoeder of mespuntje sriracha
 • 1 el yoghurt
 • 1 tl mayonaise
 • beetje limoen- of citroensap

Ingrediënten Hollandse eiersalade

 • 2 eieren
 • 1/2 tl bieslook
 • 1/2 tl peterselie
 • 1/4 tl mosterd (even proeven hoor, want mosterd verschilt heel erg qua pit)
 • 1/2 tl zoutdraai verse
 • augurk in kleine blokjes
 • 1 el yoghurt
 • 1 tl mayonaise
 • beetje citroensap

Bereiding

 1. Kook de eieren hard in 8 minuten en spoel ze af met koud water. Zodra ze genoeg zijn afgekoeld pel je ze en snij je ze doormidden, zodat ze ook van binnen verder afkoelen.
 2. Prak de eieren met een gebaksvorkje fijn en voeg vervolgens de overige ingrediënten toe.
 3. Proef of je de smaakbalans lekker vind en pas aan naar eigen smaak. Ook de smeuïgheid kun je aanpassen. Voor een broodje mag het iets smeuïger zijn dan voor op toast bijvoorbeeld, want je wilt niet dat het van de toast af druipt.

Een gedachte over “Eiersalade Hollands en Surinaams

 1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.