Black Forest Boomstam

Black forest, schwartzwalder of zwarte woud…kies een naam, als er maar kersen, chocolade en room in zit dan vind ik het goed. Oh ja en dan kun je ook nog kiezen uit de patisserie termen: ‘Boomstam’, ‘Swiss Roll’ of ‘Brazo Gitano’. Ik heb het maar een naam gegeven. Deze combi in een rol had ik al een tijdje in mijn hoofd en toen mijn dochter jarig was vorige week en we niet veel bezoek kregen heb ik dit gebak uitgeprobeerd. De cake is eigenlijk geen cake, want er zit geen bloem in en bestaat slechts uit eieren, cacao en suiker. Dat beslag is dus wel erg delicaat en vandaar heb ik er een boomstam van gemaakt, want die moet immers juist scheuren en barsten hebben. De cake is ingesmeerd met kersenjam en daarna belegd met een licht gezoete mascarponeroom met vanille voordat ik hem voorzichtig heb opgerold. Dit gebak is hemels lekker en komt rond kerst hier zeker nog een keer op tafel, jammie!

Als ik vroeger uit eten ging hoopte ik vaak dat het simpele toetje vanille ijs met warme kersen en slagroom op de kaart stond, want dat vond ik zo ontzettend lekker. En nog steeds ben ik verzot op kersen in allerlei combinaties. Heerlijk in een Franse clafoutis, bij het ijs of in een Black Forest taart, cake of rol. De “Schwartzwalder kirsch torte” komt uiteraard uit Duitsland en is naar het schijnt pas begin vorige eeuw als recept verschenen. De verwijzing van Schwartzwald is niet helemaal duidelijk. Kwam daar de kirsch vandaan of doet het gewoon qua uiterlijk denken aan het Zwarte Woud? Dat laatste vind ik wel op gaan, dus daar houd ik het bij. De kirsch laat ik in dit recept achterwege, maar uiteraard kun je de decoratiekersen voor boven op in kirsch leggen en je kunt ook de cake met wat kirsch insmeren of je doet een beetje door de mascarpone room. Ik hoor graag hoe die dan is!


Recept Black Forest Boomstam

6 tot 8 personen | bereiding 30 min | baktijd 8 min | afkoelen 1uur

Benodigdheden: mengkom, mixer, spatel, rechthoekige bakplaat met rand (36x25cm), 2x bakpapier, schone theedoek, spuitzak, paletmes

Ingrediënten

Voor de rol

 • 3 eieren
 • 130 g lichte basterdsuiker
 • 50 g cacao
 • 1 snuf zout

Voor de vulling

 • 1 pot kersenjam (+/- 400g)
 • 250 ml mascarpone
 • 200 ml slagroom
 • 40 g suiker
 • vanille extract

Decoratie

 • 8 toefjes van de mascarponeroom vulling
 • chocoladereep puur om te schaven
 • 8x ontdooide diepvrieskersen, gesuikerde kersen of kersen uit een pot (uitgelekt)

Word vooral niet zenuwachtig van een barstje hier of daar. Zie de schoonheid van de imperfectie ….en zo lijkt het nog meer op een boomstam!

Bereiding

 1. Zet je oven op 180 C (160 C hetelucht). Doe de eieren en de suiker in een ruime mengkom en mix dit met een handmixer of keukenmachine net zo lang tot het lichter van kleur wordt en een egale luchtige structuur krijgt. Als het goed is duurt dit ongeveer 4 tot 5 minuten, dus blijf mixen! 
 2. Zeef het zout en het cacaopoeder boven het beslag en spatel er voorzichtig door. Schraap met je spatel ook over de bodem om alle cacaopoeder mee te nemen tot je een homogeen chocoladebeslag hebt.
 3. Schep het beslag op het bakpapier op je bakblik en strijk het glad met de spatel of een paletmes.
 4. Bak de cake in 8-10 minuten gaar. Als je er in duwt met je vinger, dan moet de cake terug veren. Hou hem in de gaten!
 5. Leg vast een nieuw vel bakpapier klaar op een schone theedoek.
 6. Stort de cake direct uit de oven op het nieuwe vel bakpapier en trek het oude vel voorzichtig van de cake door het in een hele scherpe bocht langzaam er af te trekken (dus het bakpapier niet omhoog maar zo horizontaal mogelijk houden wanneer je trekt). Rol nu de cake vanaf de korte kant met bakpapier en al op en leg de theedoek er op. Laat opgerold ongeveer 1 uur afkoelen.
 7. Klop de slagroom, mascarpone, suiker en vanille tot een dikke stevige room.
 8. Rol de cake heel voorzichtig uit en besmeer een laag jam met de los geroerde jam gelijk over de hele oppervlakte van de cake. Daarna is de room aan de beurt. Dit kun je met een spuitzak doen, zodat je het heel gelijk aanbrengt en dan met een spatel of paletmes uitsmeert of je brengt over de hele oppervlakte schepjes op de cake en spreidt dat uit. Het werkt beide.
 9. Rol nu vanaf de korte kant van de cake op en help met het bakpapier dat er onder ligt totdat de cake helemaal is opgerold. Niet te hard duwen, want dan duw je de vulling er uit. Leg de rol op de naad, dus waar het het uiteinde van de cake zit en bestrooi de cake met cacaopoeder d.m.v. een zeefje en eventueel met nog wat toefjes slagroom waarop je een kers kunt leggen. Nog een beetje pure chocolade over de de boomstam schaven met een dunschillertje en je bent klaar. Als je hem niet meteen serveert zet je hem in koelkast en serveer op een schaal of plank.

Nog meer feestelijke recepten bekijken?

2 gedachtes over “Black Forest Boomstam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.