Chili olie

Alle soorten chili, chilisauzen en -gerechten vind ik zalig. Ik ben een echte chili liefhebber en dit is weer zo’n heerlijke uitvinding die ik heel graag in de keuken heb staan. Op mijn blog vind je chilisaus, chilijam, Boliviaanse chilisausjes en nu dus ook chili olie! Chili maakt voor mij gewoon alles lekkerder, zoals rijst, noedels, roerbakschotels, Aziatische salades, maar ook een gepocheerd ei of een beetje door de zelfgemaakte pindasaus. Juist omdat niet iedereen in mijn huishouden zo’n chili liefhebber is, ben ik erg blij met chili jam of chili olie in huis, zodat ik mijn bordje lekker heet kan maken! Is het dan echt beter dan gekochte sauzen? Ja absoluut! Er zit meer diepte in qua smaak en de structuur van de knapperige knoflook, sjalot en gember maken het zoveel beter dan een chilisaus uit een potje. De chili olie die je in Nederland kan kopen bij de toko bijvoorbeeld heeft bovendien meestal MSG of gistextract (V-tsin) als smaakmaker en daar ben ik echt niet van. Mijn hartslag gaat daarvan meteen van op hol. Deze chili olie is makkelijk en leuk om te maken en geloof mij, als ze op is wil je echt weer nieuwe!

De basis is uiteraard chili in de vorm van chilivlokken en een plantaardige olie, die zowel koud als warm vloeibaar is. Helaas is kokosolie dus geen goeie optie voor dit recept. De overige smaakmakers kun je naar eigen wens toevoegen en misschien verzin je zelf nog wel lekkere opties. Je verhit de olie en daarin worden de smaakmakers knapperig gebakken. Daarna doe je de olie door een zeef in de pot waar je de overige ingrediënten al in hebt gedaan. Zo kunnen de stukjes knapperig worden buiten de olie, terwijl de olie afkoelt. Als de olie afgekoeld is dan kunnen ze er weer bij en kun je de olie minimaal een maand buiten de koelkast bewaren en in de koelkast wel 3 maanden.

Meer Chili? Hier zie je mijn andere chilisausjes: Mexicaanse BBQ saus, Ananas chilisaus, Chili jam, Llajua, Ahogado


Chili olie

1 pot 350 ml | Smaakmaker | bereiding 1 uur

Ingrediënten

 • 300 ml plantaardige olie bijv. arachideolie
 • 1 rode verse peper gehakt
 • 1 sjalot grof gesneden
 • 1 stukje gember in plakjes
 • 6 teentjes knoflook gehakt
 • 1 tl geneusde zwarte peperkorrels, lemon pepper (Euroma) of Sichuan-peperkorrels
 • 10 g rode chilivlokken (= pittig, voor mildere versie de helft)
 • 1 el gerookte paprika
 • 1 el sojasaus voegt umami toe
 • 1 tl kokosbloemsuiker
 • 1/2 tl Keltisch- of zeezout

OPTIONELE TOEVOEGINGEN voor extra smaak

 • 1 kaneelstokje
 • 3 steranijs peulen

Bereiding

 1. Maak de gember, ui/sjalot en pepertje schoon en hak in stukjes van gelijke grootte.
 2. Doe de olie in een pannetje en voeg de gehakte ingrediënten (pepertje, gember, ui/sjalot en knoflook), de gekneusde peper en eventueel het kaneelstokje en steranijs toe.
 3. Breng de olie op laag vuur aan het borrelen en zet het op z’n laagste stand. Blijf in de buurt en zorg dat je het vuur uit zet als de ui en knoflook een mooie goudbruine kleur hebben. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Haal van het vuur en laat even een minuutje of 5 afkoelen. Ze bruinen nu nog iets verder.
 4. Neem een hittebestendige en afsluitbare pot waar je de olie in kunt bewaren. Doe daar de overige ingrediënten in, dus de sojasaus, kokosbloemsuiker,  chilivlokken,  paprikapoeder en zout.
 5. Zet een zeef op de pot en giet daar voorzichtig de olie door heen. Kijk uit dat je de pot niet laat overstromen met hete olie! Alle knapperige deeltjes blijven nu achter in de zeef en kun je in een bakje laten afkoelen.  Wanneer de olie helemaal is afgekoeld doe je de knapperige stukjes er weer bij en kan je de pot dicht doen. De olie blijft zeker een maand goed buiten de koelkast.
chili olie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.