Nachos maaltijdschotel

Knapperige tortillachips met gekruid gehakt en groenten, bedekt door een laag gesmolten kaas, dat wil je toch? Wij wel..en niet als borrel, maar gewoon als maaltijd. We serveren er een flinke rode kool-mango salade bij, guacamole natuurlijk en maïskolven. Dit is een uitvinding uit de Texmex keuken, dus het is geen origineel Mexicaans gerecht, maar de ingrediënten en smaken zijn dat wel. Het fijne aan dit gerecht is ook dat je het gehaktmengsel prima een dag van te voren kunt maken en dan is het gerecht zo klaar. Wil je het liever als voorgerecht serveren bij een etentje dan doe je de helft van het kruiden-groenten-gehakt mengsel.

Soms gebruiken we naturel smaak tortilla chips en soms met chili en/of kaassmaak. Wel let ik altijd op de ingrediënten, want voor mij mag er geen gistextract of E621 in zitten. En wat ook opmerkelijk is, is dat de maïstortilla chips in het schap van de tortillas veel duurder is dan in het schap van de chips. Voor mij dus gewoon uit het chips-vak en het liefst een huismerk, want die hebben vaak veel minder overbodige niet wenselijke ingrediënten.

Rundergehakt heeft absoluut mijn voorkeur bij dit gerecht, maar uiteraard kun je vega gehakt of half om half gehakt ook prima gebruiken. De zoete aardappel geeft een lekker klein zoetje, de bonen wat textuur en extra eiwit, de paprika geeft kleur en smaak en de kruiden moeten die typische smaak toevoegen die dit gerecht zo verslavend lekker maakt. De tomaat geeft net die smeuïgheid die voorkomt dat het gehaktmengsel te droog wordt. Als je Jalapeñosaus kunt vinden dan is dat heerlijk er bij, maar je kunt ook gewoon guacamole maken en/of creamcheese erbij serveren. Een zuurtje erbij is wel echt een aanrader. Bij ons is dat vaak de pot ingemaakte rode uien die ik altijd in de koelkast heb en een frisse salade van rode kool en mango. Soms doe ik daar ook maïs doorheen, maar liever nog serveer ik maïskolven apart, omdat ik daar zo verzot op ben.

nachos maaltijdschotel

Nachos maaltijdschotel

4-5 personen | hoofdgerecht | Texmex keuken | bereiding

nachos schotel

Ingrediënten

 • 2 zakken maïs tortilla chips (eventueel met smaakje)
 • 300 a 500 g rundergehakt
 • 1 grote rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1/3 tl chilivlokken
 • 1 grote zoete aardappel
 • 2 paprika (evt 2 kleuren)
 • 2 tomaten
 • 1 blik zwarte- of kidney bonen (uitlekgewicht 400g)
 • 1 el Picadillo kruiden (Euroma)
 • 1 tl gemalen komijn
 • 1 tl zout
 • 1 zakje geraspte kaas circa 200 g
 • 1 el ingemaakte Jalapeño peper schijfjes (optioneel)
 • 1/2 Spaanse peper in ringetjes
 • Handje verse koriander
 • Kleine mozzarella bollertes eventueel

Voor er bij: 

 • Guacamole (recept)
 • Ingelegde rode ui (recept)
 • Limoen partjes
 • Salsa van rode kool maïs en mango (recept)
 • Jalapeño saus
 • Cream cheese

Bereiding

Het vlees-groentemensel stap 1 t/m 7 kun je van te voren klaar maken, tot wel een dag ervoor. Het gerecht gaat immers nog de oven in voor je het serveert!

1. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.

3. Schil de zoete aardappel en snij in kleine blokjes (zo groot als maïskorrels).

4. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ook deze in kleine blokjes.

5. Neem een flinke koekenpan en verwarm hierin een scheutje olie. Fruit  eerst de ui en knoflook op middelhoog vuur en voeg de chilivlokken toe terwijl je blijft roeren. Als de ui wat glazig wordt voeg je de blokjes zoete aardappel toe en roer weer even goed door. Dan gaan de paprikablokjes er in. Roer weer door.

6. Nu is het gehakt aan de beurt.  Voeg het gehakt toe en meteen de kruiden en bak het gehakt rul terwijl je roert en het gehakt uit elkaar duwt.

7. Laat de bonen uitlekken en spoel ze af. Snij de tomaten in blokjes en roer met de bonen door het mengsel. Zet een deksel op de pan en laat 10 minuutjes rustig pruttelen. Haal dan de deksel van de pan en laat het mengsel afkoelen. Heb je haast dan is het niet anders, maar het liefst wil je het mengsel lauw of koud op de nachos leggen, zodat die niet zompig worden.

8. Neem een grote ovenvaste schaal en leeg hierin 1 zak nachos. Verdeel de helft van het vlees-groentemengsel over de nachos. Doe er een laagje geraspte kaas op. Dan de andere zak nachos, gehakt (je hoeft niet alles te doen, je kunt een deel in een apart ovenschaaltje doen, als je de laag te dik vindt). Bovenop verdeel je de rest van de geraspte kaas over de schotel en zet je de schotel 10 minuutjes in het midden van de voorverwarmde oven.

9. Serveer meteen als het uit de oven komt met bijvoorbeeld Guacamole , ingelegde rode ui, salsa van rode kool maïs en mango, koriander en cream cheese. Zie mijn Mexicaanse recepten hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.