Prei-mosterdsoep

Tegenwoordig hebben we heerlijke Texelse mosterd, die ik niet alleen koop omdat die Texels is, maar vooral omdat die erg lekker is. In deze soep komt de mosterd goed tot z’n recht, echt een lekker hartig soepje na een lange wandeling en die maken we veel op dit mooie eiland. Ik begin met een grote prei, ui en knoflook zachtjes te stoven in olijfolie met roomboter en dan doe ik er knolselderij, peterseliewortel en/of pastinaak in stukjes bij. Dit laat ik rustig koken met water, laurier en twee bouillonblokjes. Als alles gaar is dan doe ik room en mosterd erbij en pureer ik een deel met de staafmixer, zodat er nog stukjes prei en wortelgroenten overblijven voor wat structuur. Want het schijnt zo te zijn dat wanneer je niets hoeft te kauwen je ook minder voedingsstoffen op neemt. Door te kauwen krijgen je hersenen seintjes waardoor ze alle organen die de voedingsstoffen moeten opnemen op alert-stand zetten. Eigenlijk best logisch. Sinds ik me daar bewust van ben pureer ik mijn soepen vaak deels of helemaal niet of ik doe er een topping op, zoals croutons, pijnboompitjes of blokjes kaas . Zelf ben ik echt opgegroeid met heel veel soep en ik houd er nog steeds erg van, omdat het zo’n makkelijke en lekkere manier is om veel groenten binnen te krijgen. Maar vooral ook omdat het heerlijk verwarmt en ik voel dat ik ‘gevoed’ word.

Deze romige soep is misschien niet zo fotogeniek, maar wel super lekker. Het liefst gebruik ik de heerlijke Texelse mosterd van de Mosterdmakerij Texel, maar je kunt ook prima andere mosterd of zelfs mosterdpoeder gebruiken. Zorg wel dat je weet hoe scherp je mosterd is. De hoeveelheid mosterd in dit recept is op basis van niet hele scherpe mosterd. Vooral proeven dus!

Moet je toch bedenken dat ik vroeger prei echt haatte. Misschien wel het enige product dat ik gewoon niet door mijn keel kreeg. Zo zie je maar, dat smaak met de tijd echt verandert. De kunst van prei lekker maken zit hem voor mij in het smoren van de prei, waardoor die eigenlijk een hele zoete smaak krijgt, net als bij ui. Dit kost wel een beetje meer tijd dan even snel aanbakken, maar het is echt de moeite waard. Welke wortelgroenten je gebruikt, maakt niet zoveel uit. Ik zoek ze vaak uit op smaak en kleur en bij deze soep voeg ik dan bijvoorbeeld witte wortelgroenten toe, zoals wortelpeterselie, pastinaak en/of knolselderij. De mosterd geeft net even die lekkere zurige pittigheid, die kick die de soep speciaal maakt. Ik doe er graag gedroogde lavas in, want ik ben gek op de smaak van lavas, probeer het maar eens. Lavas is optioneel en prima weg te laten of te vervangen door gedroogde of verse selderij.

Prei-mosterdsoep

Prei-mosterdsoep

circa 8-10 porties | bereiding 45 min


Ingrediënten

 • 20 g roomboter
 • scheutje olijfolie
 • 1 middelgrote witte ui
 • 1 grote prei of twee kleinere
 • 3 teentjes knoflook
 • 300 g wortelgroente (in die op de foto zaten 4 wortelpeterselies en een stuk knolselderij)
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 el gedroogde lavas
 • 2 bouillonblokjes (1 ui, 1 kip)
 • 2 liter water
 • 4 el mosterd (Zaanse, Texelse of milde Franse)
 • 50 ml verse room
 • zout naar smaak
 • verse peper
 • bieslook en/of peterselie

Bereiding

 1. Maak de groenten schoon en snij als volgt: de prei in de lengte in vieren, wassen en dan in reepjes snijden, de witte ui in kwart ringetjes, de knoflook in plakjes, de wortelgroenten geschild en in blokjes van ongeveer 0,5 x 0,5 cm. Omdat er een deel in de soep blijft, wil je de groente niet te groot snijden.
 2. Smelt de boter in een beetje olijfolie in je soeppan met dikke bodem en fruit hierin de ui tot glazig. Voeg de prei erbij, de deksel even op de pan en laat op laag vuur even sudderen. Het zacht stoven van de ui en prei geeft een zoete intense smaak aan de soep. Ben je bang voor aanbakken, doe er dan 2 el water bij.
 3. Als de prei ook zacht is geworden doe je de wortelgroenten en knolselderij erbij, lavas, peper, bouillonblokjes, laurier en water. Zet de deksel weer op de pan en laat 30 minuten zachtjes koken.
 4. Wanneer alle groenten gaar zijn kun je de laurierblaadjes er uit vissen en met een staafmixer de soep deels pureren. Zorg dat je nog stukjes in de soep houdt, zodat de soep meer vult en nog een bite houdt. Voeg dan de room en mosterd toe en proef of de zuur- en zout balans goed is, pas aan naar je eigen smaak. Beetje verse peper nog en garneer met verse bieslook en/of peterselie en smullen maar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.