Appel crumble

Appel crumble is voor mij echt ‘comfortfood’. Warm geurend fruit met een laagje knapperig koekdeeg, lepel crème fraîche of vanille ijs er bij en je kunt even vergeten dat de lente nog niet is begonnen eind mei. Het is zo gemaakt en ook nog simpel om te maken, dus perfect als last minute dessert of voor een regenachtige zondagmiddag. Vaak maak ik de crumble topping van te voren en zet die in de koelkast klaar. Het fruit kun je ook van te voren schoonmaken, schillen en snijden, beetje citroen en agave erdoor en dan hoef je na het eten alleen nog het fruit in de ovenschaal te doen, crumble erover en 30 minuutjes geduld. De Engelsen maken er graag vanillesaus bij, maar zelf vind ik het contrast van warm met koud heel lekker, dus ga ik liever voor vanille ijs. Appels gebruik ik meestal als basis en daar meng ik dan rabarber, pruim of diepvries- kersen of bosbessen door.


Deze crumble is het resultaat van heel veel recepten testen. Want soms is de kruim te zanderig, vaak te zoet of te nat. Dit is dus mijn basisrecept waarop ik varieer. De verhouding vaste bestanddelen ten opzichte van boter is perfect zo, dus als je nog wat extra noten of havermout toevoegt, dan ook extra boter. Je kunt ook volkoren meel gebruiken overigens of de tarwe bloem vervangen door deels amandelmeel en deels havermout. De combi basterdsuiker en rietsuiker is een tip die ik heb opgepikt uit de BBC Goodfood (grote inspiratiebron voor mij) en werkt heel goed. Het snufje zout vind ik onmisbaar en verandert de crumble in een top dessert.


De grootte van je ovenschaal maakt niet zoveel uit, maar let er op dat je fruit ongeveer 3 cm hoog komt, zodat de crumblelaag ten opzichte van de fruitlaag klopt. Zelf gebruik graag een glazen of tinnen vorm, maar je kunt het zelfs ook in een ovenbestendige pan maken!


Appel crumble

6 porties | bereiding 20 min | baktijd 30 min

Ingrediënten

  • 150 g tarwebloem (of 100 g bloem en 50 g gemalen amandelen en/of havermout)
  • Snuf zout
  • 125 g gekoelde, ongezouten boter, in blokjes gesneden
  • 35 g rietsuiker
  • 35 g basterdsuiker, plus eventueel wat extra voor het fruit (fruit kan ook met agavesiroop of honing gezoet)
  • 600-750 g vers en/of diepvriesfruit, wanneer nodig ontpit, zonder klokhuis en in stukjes gesneden

Bereiding

  1. Neem een ovenschaal waar je fruit een laag kan vormen van 3 cm hoog en smeer deze in met boter. Bij mijn appel met rabarber crumble op de foto was dat mijn 20×20 vorm.
  2. Snijd de boter in blokjes en doe ze in een mengkom met de bloem.  Wrijf de boter met je vingers door de bloem tot het op paneermeel lijkt. Je kunt dit ook met de keukenmachine doet als je dat fijner vindt. Roer er vervolgens het zout en de suiker door.
  3. Maak het fruit schoon, schil en snij in hapbare stukjes indien nodig. Maak je het van te voren, doe er dan een beetje citroensap door en een eetlepel suiker of agavesiroop.
  4. Verdeel het fruit (bijv. stukjes appel met rabarber, bosbessen, kersen of pruimen) eventueel gezoet met een beetje suiker gelijk over de bodem van de vorm. Bestrooi de crumble-topping over het fruit en bak de crumble in een voorverwarmde oven op 200 °C in ongeveer 30 á 40 minuten goudbruin. De crumble is dan knapperig en het fruit bubbelt langs te zijkanten van de vorm. Laat even een kwartiertje afkoelen, want dan wordt de crumble nog knapperiger en brand je je mond niet. Serveer het liefst wel warm met ijs, crème fraîche of slagroom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.