Indiase kurkuma groenten

Dit is een bijgerecht dat sneller op zal zijn dan waar je het bij serveert! Beter bekend als “Bombay potatoes” of “Bombay Aloo” is dit een populair bijgerecht uit de Indiase keuken. In Nederland is het volgens mij niet zo bekend en dat is zonde, want het is een geweldige manier om groenten heerlijke Indiase smaak te geven. De aardappels worden gekruid met kurkuma, komijn en knoflook en bedekt met ghee of roomboter, zodat ze knapperig, zacht en kruidig op tafel komen. Het origineel is met aardappels gemaakt, maar zelf gebruik ik vaak een mix van groenten, zoals aardappel met bloemkool en dan schep ik er voor het opdienen nog wat doperwten en verse koriander door. Mijn kinderen vragen al zolang ik me kan herinneren, “wat eten we vanavond?” en als we dit bijgerecht eten dan noem ik dat eerst en dan pas, de zalm of kip of wat we er ook bij eten. De groenten worden vaak eerst gekookt, maar ik kies liever voor de korte weg en gaar de aardappels in de oven goed ingewreven met de boter en kruiden, knoflook en eventueel wat gesneden ui.

Je kunt het gerecht zo pittig en kruidig maken als je zelf wilt. Voor mij hangt het vaak af van wat we erbij eten. Het liefst eet ik er Indiase zalm op masala-spinazie bij (die komt nog op het blog, maar is geïnspireerd op gerecht uit het boek Made in India) en aangezien daar ook al veel kruiden in zitten, kruid ik de kurkuma groenten niet te sterk. Indiase boterkip is er ook heel lekker bij en nog een lekkere korianderchutney en misschien wat vers gebakken naanbrood. Ach, je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Op een doordeweekse dag is het meestal gewoon de Kurkuma groenten van aardappel, bloemkool en doperwten, masala-spinazie zalm en een lekker knapperige papadum er bij. Met een beetje geluk staat er nog mango-  of korianderchutney in de koelkast en zet ik de Griekse yoghurt op tafel voor frisse noot.

Boterkip met kurkuma groenten

De Indiase keuken blijft me fascineren en hoewel die wel ver me af staat, wil ik er heel graag meer over leren. Eerder schreef ik een recensie over mijn lievelingskookboek “Made in India” van Meera Sodha. Er valt nog erg veel te ontdekken, dus er komen zeker meer Indiase gerechten op het blog die hier thuis favoriet zijn geworden. Wil je alvast een paar recepten bekijken? Kijk dan bij mijn Indiase recepten!

In India wordt vaak gebruik gemaakt van Ghee, een vorm van geklaarde boter, waarbij de melkbestandheden worden gescheiden van het vet. Aangezien in dat gebied de koe heilig is, wordt het ook gebruikt voor religieuze rituelen. In de Indiase keuken wordt het erg veel gebruikt in allerlei gerechten, zoals in Dahl van linzen of op het Naanbrood. Ghee heeft een gunstig rookpunt van 250°C, waardoor je er ook prima in kunt bakken of frituren. In Nederland kun je Ghee kant-en-klaar kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Het verschilt wel van geklaarde boter qua bereiding en smaak, omdat Ghee lang op een lage pit wordt verhit verkrijgt het een diepere, wat nootachtige smaak. In dit recept gebruik ik meestal geen Ghee, omdat het relatief duur is en ik gewoon gek ben op roomboter. Ik smelt de roomboter, schep het witte schuim er af en meng het vervolgens met de kruiden en knoflook door de rauwe groenten. Dit gaat op een bakplaat de oven in. Maar als je wilt kun je dus ook Ghee gebruiken.

Kurkuma en Peper

Kurkuma is een geweldig kruid afkomstig uit India. Het wordt gemaakt van de wortel van de Indiase geelwortel, Koenier (Surinaams-Nederlands), Koenjit (Nederlands-Indisch) of Kunyit (Indonesisch) en meestal in poedervorm gebruikt. Vaak wordt het gebruikt vanwege de kleur, want de smaak is niet heel sterk en een beetje bitter. Maar Kurkuma heeft ook veel gezonde eigenschappen en in India wordt het voor allerlei kwalen gegeven, van wondgenezing tot te hoge bloeddruk. Veel is nog niet wetenschappelijk voldoende onderbouwd, maar wel is duidelijk dat het lastig wordt opgenomen in het bloed. De stof curcumine wordt echter 20x beter opgenomen wanneer het samen met zwarte peper wordt ingenomen, dus als je kurkuma in je gerechten verwerkt doe er dan altijd zwarte peper bij! En nog een belangrijk weetje; eet kurkuma nooit rauw, want dan is het giftig!


Indiase kurkuma groenten

4 personen | bijgerecht | Indiase keuken | bereiding 15 min | baktijd 30 min

Ingrediënten

 • 2 tl kurkumapoeder
 • 1 tl korianderzaad
 • 1 tl komijnpoeder
 • 3 knoflookteentjes geperst of 1 tl knoflookpoeder
 • 50 g boter/ghee (of olijfolie)
 • 2 kilo kruimige aardappelen (geschild) en/of bloemkool
 • 1 witte ui in 1/4 ringen gesneden
 • 1 tl zout
 • 6 draaien verse peper
 • verse chilivlokken naar smaak
 • verse peterselie of koriander

Optioneel: Je kunt behalve aardappels ook bloemkool, pompoen of aubergine meebakken. En na het bakken is het lekker om nog wat vers gestoomde doperwten er door te scheppen of  gaar gekookte sperziebonen. Gebruik eens mosterdzaad bij de kruiden. Behalve de verse kruiden die je voor het serveren doorheen doet, kun je de groenten ook nog met geroosterd amandelschaafsel garneren.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200°C.
 2. Was, droog en schil de aardappelen en snijd ze in hapklare stukken. Maak ook de eventuele overige groenten schoon en snijd in stukken van vergelijkbare grootte als de aardappelen.
 3. Smelt de boter of Ghee in de ovenschaal waar je de groenten in zult doen gedurende 5-8 minuten in de oven. Voeg aan de gesmolten boter of Ghee de kruiden, knoflook(poeder) en eventueel ui toe en mix.
 4. Meng de stukken aardappelen en groenten met een lepel of je handen door het boterkruidenmengsel, zodat ze volledig bedekt zijn.
 5. Verdeel de groenten gelijk uit over de bakplaat of ovenschaal en bak ze 30-40 minuten tot ze mooi kleuren en gaar zijn.
 6. Haal de kurkumagroenten uit de oven en meng er nu eventueel de gare sperziebonen of doperwten en verse kruiden doorheen. Bestrooi indien nodig met zout en peper naar smaak en eventueel met wat geroosterd amandelschaafsel.

Serveer de Kurkumagroenten met Zalm, kip of Dahl op Indiase wijze bereid, zoals deze Boterkip. Zet wat dikke yoghurt en een mango- of korianderchutney op tafel en serveer er eventueel papadums of zelfgemaakte Naanbrood bij.

2 gedachtes over “Indiase kurkuma groenten

 1. Pingback: Ayam kecap / Ketjap kip | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Indiase zalm | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.