Indiase boterkip

Dit gerecht is een absolute favoriet uit de Indiase keuken. Heerlijk mals kippenvlees in een romig kruidige saus. Daarbij is dit gerecht makkelijker dan menig Indiaas curry gerecht, dus heel goed te doen voor een doordeweekse dag. Het lijkt veel op het gerecht “Tikki massala kip”, echter is dat toch echt een puur Engelse uitvinding en de “Butter Chicken” (lokaal bekend als Murgh makhani) is een Noord-Indiase uitvinding uit 1948.  Beide bevatten tomaat, garam masala kruiden, gember, kurkuma en yoghurt, alleen is de Tikki Massala saus meer een tomatensaus en de Butter Chicken is minder tomatig en romiger, uiteraard door de briljante toevoeging van de door mij zo geliefde roomboter. Zover ik weet is India een van de weinige landen in Azië waar boter of geklaarde boter (ghee) wordt gebruikt, want in de omringende landen kennen ze dat gebruik niet volgens mij. Dat is al een reden om dol te zijn op de Indiase keuken, maar zeker niet de enige hoor. De Indiase keuken is zo rijk aan kruiden, dat ik zelf nog maar een tipje van de sluier heb opgelicht. Elke regio van het immense India heeft weer eigen kruidenblends, eigen soorten platbrood en eigen kookmethoden. Daarbij is de Indiase keuken een absolute meester in groentegerechten. Al met al heeft de Indiase keuken een schat aan geheimen, waar ik nog zoveel van wil leren en van wil uitproberen.


Maar goed, even terug naar dit gerecht de Boterkip. Het liefst gebruik ik kippendij en het is belangrijk een goede Garam Masala kruidenmix te gebruiken, liefst zoutloos, zodat je zelf bepaalt hoeveel en welk zout er in je gerecht gaat. Mijn voorkeur gaat uit naar de Garam Masala van Orginal Spcices (J.de Boer, Euroma), want daar zitten ook nog die heerlijke korianderzaadjes in.  Omdat ik dit vaak maak als een ‘snel’ gerecht, gebruik ik altijd een neutrale biologische tomaten passata. En als basis van bijna elk Indiaas gerecht moet je zorgen dat je je uien goed karamelliseert en daar is even wat geduld voor nodig, maar daarna is het gerecht zo klaar.
Indiase boterkip heeft een heerlijke saus die je het liefst helemaal wilt opslurpen, dus zorg dat je rijst of Indiaas platbrood zoals Naan, Roti of Paratha er bij serveert. Daarnaast lekker veel groenten zoals boontjes, bloemkool of spinazie en als het even kan iets zuurs, zoals een heerlijke ananas-, of koriander chutney die bij ons vaak op tafel staat. Wat geroosterde amandelflinters en verse koriander maken de Boterkip helemaal af.

Boterkip – Butterchicken

4 personen | bereiding 40 min | hoofdgerecht Indiase keuken

Ingrediënten

Voor de kipmarinade:

 • 600 g kippendijen of borsten zonder botten en vel
 • 1/2 kopje yoghurt
 • 2 knoflooktenen, geraspt of geperst
 • 3 cm gember, geraspt
 • 3 el tomaten pasata of 2 el tomaten puree
 • 2 tl garam masala (bijv. Orinal Spices, Euroma)
 • 1 tl kurkumapoeder
 • 1/2 tl komijnpoeder
 • 1/2 tl rode chilipoeder of 1 tl sriracha
 • 1/2 tl citroensap
 • 1 tl zout

Voor de saus:

 • 2 el olijfolie
 • 3 el ghee of roomboter
 • 2 witte  uien of 1 grote
 • 2 knoflooktenen
 • 1 rode paprika (optioneel, ik probeer altijd extra groenten overal in te doen)
 • 2 el gembersiroop
 • 1 tl mosterdzaad
 • 1 tl fenegriekzaad
 • 1/2 tl gemalen komijn
 • 2 tl garam masala
 • 2 kopjes tomaten passata
 • 2 handjes doperwten (optioneel)
 • 1/2 tl rode chilipoeder- of 1 tl pasta (als je niet van pittig houdt laat je dit weg)
 • 1,5 tl zout (of naar smaak)
 • 2 á 3 el dikke yoghurt (hangt af hoe ver je saus is ingedikt) of slagroom
 • koriander en geroosterde amandelflinters om te garneren (optioneel)

Serveer met gekookte rijst met linzen en/of met Indiaas platbrood zoals naanbrood, boontjes of spinazie, ananaschutney of korianderchutney en pappadums!

Bereiding

 1. Snij elke kippendij doormidden. Meng in een kom de kip met alle ingrediënten voor de kipmarinade en laat 30 minuten tot een uur marineren (of een nacht als de tijd het toelaat).
 2. Snij alle groenten. De uien, schoon gemaakt en in halve ringen, de knoflook schoon en in plakjes, de paprika, ontzaad en in halve reepjes.
 3. Rooster de mosterdzaad en fenegriekzaadjes in een droge koekenpan(netje). Zodra er één popt haal je ze van het vuur en breng ze over in een kommetje, tot je ze weer nodig hebt.
 4. Verhit de olie in een grote hapjes- of koekenpan op middelhoog vuur.  Voeg met een tang de stukken kip toe in twee porties, zodat ze niet te dicht op elkaar liggen. Je wilt dat ze gaan bakken en het liefst een beetje aanbakken, want dat geeft alleen maar meer smaak aan de saus. Bak de kip in ongeveer 3 minuten aan elke kant bruin, haal ze met de tang weer uit de pan en leg ze op een bord, zet ze opzij. Ze zijn nog niet gaar, maar zullen straks in de saus garen.
 5. Neem dezelfde pan weer op een middel laag vuur en verhit hierin de boter of ghee. Fruit hierin de uien tot ze glazig worden en schraap alle gebruinde stukjes op de bodem van de pan. Heb je niet genoeg vocht om de aanbaksels in de pan los te krijgen voeg dan gerust een paar eetlepels water toe.
 6. Voeg de knoflook, paprika, geroosterde- fenegriek, mosterdzaad en gembersiroop toe en bak gedurende 1 minuut tot geurig. Voeg dan de gemalen  komijn en de Garam masala toe. Roer af en toe en laat even een half minuutje pruttelen.
 7. Voeg de tomaten passata, chilipoeder of -pasta , doperwten en zout toe en roer door elkaar. Voeg dan de kip weer toe en laat dit ongeveer 10-15 minuten sudderen met de deksel half op de pan, zodat er vocht weg kan en de saus kan indikken. Roer vlak voor serveren twee á drie eetlepels yoghurt door de saus (afhankelijk van hoe ver de saus is ingekookt) en garneer met verse koriander en eventueel geroosterde amandelflinters.
Indiaas naan brood en korianderchutney

Maak je eigen naanbrood (zonder gist) in 15 minuten met mijn makkelijke recept!

Maak een snelle koriander chutney voor bij je Indiase maaltijd!

Ananaschutney

Deze ananas chutney is heerlijk om in de koelkast te zetten voor bij kruidige Aziatische maaltijden, zoals Indische gehaktballetjes, Rendang, Indiase vega curry of Boterkip!

Je kunt ook kiezen voor de zoetzure ananas, die is wat minder complex en heerlijk friszuur!

3 gedachtes over “Indiase boterkip

 1. Pingback: Indiase Jaipursalade (Made in India) | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Ayam kecap / Ketjap kip | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Indiase kurkuma groenten | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.