Pasta met garnalen, knoflook en citroen

De smaak van citroen, met knoflook, chili en garnalen…..het is absoluut een favoriet van mij. Als student was ik al verzot op de “Aglio e Olio” pasta van een restaurantje in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. Dat is simpelweg pasta met knoflook en olijfolie en ik vroeg er altijd gegrilde aubergine, chili en rucola bij. Dat kon ik wel elke dag eten; lekker, snel en goedkoop. En dit is mijn volwassen versie, met garnalen en veel citroen, jammie. Het liefst eet ik deze pasta met ouderwetse gedroogde witte pasta of met courgette pasta of die twee vermengd. De Italianen zijn er zo goed in, simpel en puur, dat is toch de ware kunst van Italiaans eten? In Nederland zijn we vaak geneigd een hele gevulde saus te maken en die gieten we dan over onze pasta. Echter, een goede kwaliteit pasta met een paar goede ingrediënten er door en een lekkere salade er bij is toch echt veel lekkerder als je het mij vraagt. Deze saus bereid ik grotendeels in de oven. In een ovenbestendige pan gaat olijfolie, roomboter, chilivlokken en knoflook en dat warmt eerst even op. Dan gaan de garnalen, rasp en sap van de citroen, kappers, peper en verse kruiden erbij en is de saus al klaar wanneer de garnalen gaar zijn, pasta er door en smullen. Heerlijk met geroosterde aubergines en een rucola-tomaatsalade.

Voor deze pasta gebruik ik graag goede kwaliteit gedroogde pasta met ei er in, wit of licht volkoren, maar niet donker volkoren want dat is met deze subtiele saus echt zonde. Je kunt ook voor een koolhydraatvrije versie gaan en bijvoorbeeld courgette met de spiraalsnijder in slierten snijden. In dat geval zet je de pan nog even terug in de oven of op het vuur zodat de courgette wel een beetje garing krijgt. Bij gewone pasta kan de pasta na het afgieten bij de saus en hoeft deze niet meer op het vuur.

En dan de garnalen. Je kunt hier alle soorten garnalen voor gebruiken, maar als ik mag kiezen dan kies ik grote gepelde garnalen, waarvan ik altijd een grote zak in mijn diepvries heb liggen. Deze zijn echt zoveel lekkerder dan de garnalen bij de supermarkt. Ik koop ze bij de visboer en gebruik ze voor Gambas al ajillo, bamie, nasi, vissoep, garnalencurry of voor pasta. Als je garnalen met schaal, kop en staart in huis hebt dan zou ik die eerst bakken in de olie en daar de saus bij maken, dus de boter en knoflook etc . er bij voegen en op het laatst de pasta en verse kruiden. Ook heel lekker, maar dan moet je wel pellen natuurlijk. Soms halveer ik de grote garnalen om bij meer hapjes pasta een beetje garnaal te krijgen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ben je toch op de supermarkt aangewezen kies dan niet voorgekookte diepvriesgarnalen.

Garnaal-knoflook-citroen pasta

4 personen | hoofdgerecht | bereiding 20 min

Ingrediënten

 • 1 pak spaghetti (100 g per persoon) of courgettepasta
 • 100 g roomboter
 • Flinke scheut olijfolie extra vierge
 • 4 knoflooktenen
 • 2 snuf chilivlokken (of naar smaak)
 • 6 á 8 grote garnalen per persoon (ontdooid)
 • 1 biologische citroen
 • 6 draaien verse peper
 • 1/4 tl zout (mijn voorkeur Keltisch- of Himalayazout)
 • 2 el kappertjes (optioneel)
 • 1 bosje verse kruiden (koriander, dille en/of peterselie)

Extra opties voor erdoor: doperwten, courgette, boontjes, broccoli of spinazie.

Voor erbij: verse Parmezaanse kaas met rasp, geroosterde aubergines, Pangrattato, salade bijv. met rucola en tomaat.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C en neem een ovenbestendige pan of ovenschaal. Neem ook een ruime pan voor het koken van de pasta en zet het water vast op.
 2. Maak de knoflook schoon en snij in schijfjes en doe in de pan of schaal, doe er ook de boter, olijfolie en chilivlokken bij en zet in de oven of zet op het vuur.
 3. Snij de kruiden fijn, rasp en pers de citroen uit en check of de garnalen goed schoon zijn. Zo niet, verwijder dan de darmkanalen door de bolle kant in te snijden en met je mes het darmkanaal eruit te wippen.
 4. Haal de pan of schaal na ongeveer 5 minuten weer uit de oven of laat op het vuur staan en voeg nu de verse peper, kappertjes en de garnalen toe. Roer even door elkaar en zet weer terug in de oven of laat garen op het vuur. Roer af en toe om, zodat de garnalen aan alle kanten gaar worden. Als ze gaar zijn kan de pan van het vuur of uit de oven en voeg je de verse kruiden en de rasp en sap van de citroen toe.
 5. Kook de pasta volgens de aanwijzingen, meestal tussen de 9 en 12 minuten, gaar en laat uitlekken in een vergiet. Gooi de pasta bij de saus en roer goed door elkaar. Serveer op een grote schaal of op individuele borden en serveer met salade (bijvoorbeeld rucola en tomaat), verse Parmezaan om te raspen en eventueel gegrilde aubergines.

2 gedachtes over “Pasta met garnalen, knoflook en citroen

 1. Pingback: Salsa verde | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Geroosterde aubergines | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.