Gougères (kaassoesjes)

Gougères zijn heerlijke lichte Franse kaassoesjes, die je warm bij de borrel serveert. Ze zijn makkelijk te maken en  passen uitstekend bij een glaasje bubbels of een lekkere witte wijn. Grote kans dat je alle ingrediënten gewoon in huis hebt, dus als je toch nog wat lekkers bij de borrel wilt serveren is dit een handig recept. Ook wanneer je restjes kaas over hebt is dit een heerlijke manier om die te verwerken. Mijn vader had voor hij overleed in 2020 al geregeld dat we vanaf een boot op de Waddenzee zijn as zouden uitstrooien en bijna twee jaar later was het eindelijk zover. Een beladen en verdrietige dag, maar tegelijkertijd was het ook zo mooi en fijn. Mijn vader had zelfs al de bubbels gekocht voor deze gelegenheid en dus zocht ik naar iets lichts en smaakvols, wat je makkelijk op een bewegende boot kan oppeuzelen. De Gougères waren een perfecte keuze en een groot succes! Jammer dat mijn vader ze niet kon proeven, want hij kon zo genieten van lekker eten. Ik heb het van geen vreemde. In zijn naam dus vandaag het recept van deze Franse lekkernij.

Mijn vader en ik op het huwelijk van mijn moeder. Analyserend wat er allemaal op dat bordje ligt. De catering was geweldig, bereid door Riet Kint van Zuid Zeeland en Kint & Co.

Gougéres komen uit de Franse Bourgogne. Ze worden daar sinds de 18e eeuw gemaakt en vaak koud geserveerd bij het proeven van wijn in de wijnkelders of als warm aperitief met een glaasje wijn bij de Fransen thuis. Wat hebben de Fransen toch een aangename eetgewoonten. Daar zou ik echt heel makkelijk aan kunnen wennen, haha. Helaas heb ik ze zelf nooit in Frankijk gegeten. De eerste keer dat ik ze zag was in het programma Rick Stein’s secret France, een verrukkelijke serie over reizen en eten. Gougères zijn dus in principe niet gevuld, maar dat zou je wel kunnen doen, bijvoorbeeld met roomkaas en bieslook. Maar simpel is soms gewoon heel lekker en er zit al genoeg smaak aan de Gougères, dus van mij hoeft het niet.

In Frankrijk wordt dit meestal gemaakt met Comté kaas. Die heeft een mooie diepe, ietwat scherpe- en lichtzoete smaak en is super romig. Het komt in de buurt van Gruyère- of Emmentaler kaas. Maar met goeie boeren belegen kaas zijn de Gougères ook heerlijk. Dan doe ik er vaak nog een beetje Parmezaanse kaas door voor wat pit. Het gewicht van kaas is eerlijk gezegd wel lastig te zeggen, want eigenlijk gaat het meer om het volume dan het gewicht. Een kopje Parmezaanse kaas is immers veel lichter dan een kopje belegen kaas. Een kom geraspte kaas zal ik dan maar zeggen! Van de heerlijke boeren belegen kaas die wij altijd eten van de markt blijft een stukje over en die bewaar ik in een papieren zak in de koelkast. Die komen goed van pas voor de Gougères! Het raspen van de kaas met het ouderwetse kaasmolentje maakt me bovendien helemaal zen.

gougères

Gougères (kaassoesjes)

borrelhapje circa 16stuks | bereiding 15 min, oven 15 min | Franse keuken

gougères

Ingrediënten

 • 100 g of 1 kom geraspte kaas (bijv. 50 g belegen, 50 g Gruyère , Emmentaler of Comté)
 • 100 ml water
 • 50 ml melk
 • 50 g roomboter
 • 50 g tarwebloem
 • 1/2 tl zout
 • 1 tl fijne mosterd
 • 2 eieren
 • Optioneel: verse peper, verse nootmuskaat, komijnzaad of bieslook

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C. Rasp de kaas. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Verwarm in een ruime steelpan de melk, 100 ml water  en 50g roomboter op laag vuur. Tot de boter is gesmolten en het bijna begint te koken. Zeef de bloem op een bakpapiertje en voeg dit met 1/2 theelepel zout toe aan het net licht kokende melk-botermengsel. Roer met een houten lepel, garde of Deense garde tot je een stevig deeg krijgt dat los komt van de zijkanten van de pan. Ga nog 2 minuten door met roeren, zodat het verder uitdroogt.
 3. Doe het deeg in een mengkom van de staande mixer of in een mengkom en voeg de mosterd en 2/3 van de geraspte kaas toe en laat even afkoelen.
 4. Klop in een kopje de 2 eieren los, zet de staande mixer met de bisschop (platte menghaak) aan en voeg telkens een scheutje ei toe. Wacht tot het ei helemaal is opgenomen in het deeg en voeg dan weer een scheutje toe, tot je alles er in hebt. Het wordt een dik en glad beslag.
 5. Schep het beslag in een spuitzak of schep met een in olie gedoopte lepel in hoopjes van 4 cm doorsnede met tussenruimtes op de met bakpapier beklede bakplaat. Leg op elk hoopje een beetje geraspte kaas en schuif de bakplaat in het midden van de oven.
 6. Bak de Gougères in 15 minuten mooi goudbruin, maar open de oven niet tijdens het bakken. Zet de oven uit en zet de deur voor 10 minuten open om ze langzaam te laten afkoelen. Serveer de Gougères het liefst lauwwarm bij de borrel of bijvoorbeeld bij een picknick.
gougères
Gougères (kaassoesjes)

Misschien vind je dit ook lekker:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.