Smeuïge omelet met kaas

De Fransen nemen hun omelet heel serieus en het proces om die omelet perfect te maken krijgt een hoop meer aandacht dan de gemiddelde Hollandse omelet. Of dat de moeite echt waard is? Ja absoluut vind ik zelf, want als je eenmaal die smeuïge met kaas gevulde omelet hebt geproefd dan zul je de omelet op een gemiddeld Hollandse lunchkaart echt niet meer lekker vinden. Sinds onze moeder met haar man van een huis in midden Frankrijk genoot mochten we kennis maken met deze heerlijke omelet. In een klein dorps eetzaaltje “Bar Tabac” kon je tussen de middag de heerlijkste frietjes met salade en omelet bestellen, echt een feest zo lekker. En op weg naar het meer waar we gingen zwemmen had je ook zo’n geweldig terras met de heerlijkste omelet. Je snapt al dat ik thuis meerdere malen heb geprobeerd dit na te maken en het duurde even, maar ik denk dat onze huidige omelet thuis wel in de buurt komt. Heerlijk met Franse gruyère natuurlijk, maar ook heel lekker met Hollandse boeren kaas hoor!

Gewoon een eitje maken kan bijna iedereen, maar probeer het een keer op deze manier, want misschien dat je toch wel verrast bent met het resultaat. Het is niet moeilijk, het gaat er eigenlijk vooral om dat je het vuur beheerst en het ei niet laat ‘bakken’. Ook je pan is belangrijk, want wanneer je ei aan de pan blijft plakken kun je deze methode wel vergeten. Zelf heb ik echt een hele zoektocht gevoerd naar de ideale pan met een antiaanbak die én duurzaam is en lang mee gaat. Uiteindelijk is deze pan van Greenpan (geen sponsoring) mijn winnaar geworden, maar hoe lang die meegaat kan ik nog niet zeggen. Echter gaat ie nu al langer mee (1 jaar) dan alle andere kandidaten die al in de prullenbak zijn beland.

Een goede pan, laag vuur, lekkere kaas, boter en ei en nog een silicone spatel en dan kun je aan de slag. Ik heb een filmpje gemaakt om te laten zien ik dit omeletje maak, zie onderaan dit bericht. Bij ons wordt deze omelet wel een paar keer week gemaakt als ontbijt of lunch.

Smeuïge omelet met kaas
Franse omelet met kaas

Smeuïge omelet met kaas

1 persoon | bereiding 10 min | goede antiaanbakpan en silicone spatel nodig

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • klontje roomboter
  • 4 plakjes of een klein handje geraspte kaas naar keuze (gruyère, belegen, brie of blauwe kaas)

Bereiding

  1. In een kleine pan met een doorsnede van 20cm smelt ik op laag vuur een klontje boter.
  2. Ondertussen klop ik twee eitjes los met een vork, zodat het goed gemengd is. Zorg ook dat je vast een paar plakjes of een handje geraspte kaas klaar hebt liggen en een deksel of iets om even de pan mee af te dekken.
  3. Als de boter net is gesmolten verdeel je die over de bodem van de pan en voeg je het geklopte ei toe. Neem je spatel en haal steeds een lijn over de bodem van de pan alsof je een roerei gaat maken. Wanneer het ei iets meer gaat stollen dan maak je geen lijnen maar gaatjes met het puntje van de spatel, zodat telkens waar het nog erg nattig is weer wat lucht doorheen komt om het ei te garen. Op deze manier stoof je het ei eigenlijk gaar in plaats van te bakken en dat maakt dat het zo heerlijk smeuïg blijft.
  4. Is de bovenkant niet blubberig meer dan verdeel je op de helft van je ei de kaas en flap je met je spatel voorzichtig het niet belegde deel over het belegde deel. Zet het vuur nu uit en dek je pan af met een bord of deksel.
  5. Pak een bord, boterham en bestek (of op z’n Frans, wat salade en verse frietjes) en na 1 minuutje haal je de deksel er af en laat je de omelet op je brood glijden. Breng op smaak met vers geraspte nootmuskaat, kruidenzout of gewoon zout en eventueel verse peper. Je kunt ook nog wat bieslook of peterselie er op doen. En eet de omelet warm!

TIP: kijk het filmpje onder aan de pagina om het proces stap voor stap te volgen!

Smeuïge omelet met kaas

Een gedachte over “Smeuïge omelet met kaas

  1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.