Okonomiyaki glütenvrij

Okonomiyak is een Japanse groente omelet of -pannenkoek met lekkere toppings! Ik kende het bestaan, maar proefde het laatst voor het eerst bij Paal12 op Texel. Heerlijk van smaak, vol gezonde groenten en verrassende sausjes en toppings erop. Ik heb niet zo vaak spijt van wat ik bestel, maar nu kon ik niet afblijven van het bord van mijn nichtje Ismee. Op zoek naar recepten kwam ik allerlei varianten tegen, maar eigenlijk geen glütenvrije en dus heb ik dit recept gemaakt. Toen mijn kids hard aan het leren waren voor examens en toetsen maakte ik dit graag als lunch en ze vonden het heerlijk. Japanse smaken, knapperig van buiten en zacht van binnen, voedzaam en vullend! De sausjes lijken misschien overbodig, maar die maken het feest echt compleet, inclusief de sesam en ingemaakte ui en/of gember.

Eerder wilde ik niets van Japan weten…kleine erfenis van pap en oma die in het Jappenkamp geleden hebben. Maar zolangzamerhand begin ik de Japanse keuken echt te waarderen. Zo verfijnd, puur en gezond. Mijn vader was ook onder de indruk na zijn verwerkingsreis naar Japan en jij gaf me ook een Japans Kookboek.
Okonomiyaki is ook weer zo’n heerlijk Japans gerecht. Het wordt een pannenkoek genoemd, omdat het wordt gemaakt met een beslag van dashibouillon en tarwebloem. Maar ik vind het een beetje een kruising tussen een omelet en pannenkoek.

De naam Okonomiyaki is afgeleid van het woord okonomi, wat “hoe je wilt” of “wat je wilt” betekent, en yaki, wat “gekookt” betekent. Dit Japanse recept wordt oorspronkelijk met tarwebloem gemaakt en dateert in deze vorm van voor de WOII, maar in andere vergelijkbare vormen al vanaf de 16de eeuw. Het beslag maak ik met rijst- of cassavemeel en wat maïzena in plaats van tarwebloem. Dit recept is voor twee middelgrote of 4 kleine pannenkoeken. De pannenkoek hoort zo dik te zijn als een tortilla omelet. Je kunt het als lunch maken, maar ook als lichte maaltijd is het heerlijk. De groenten die ik zelf graag gebruik zijn witte kool of chinese kool, wortel en bosuitjes.

Het lastigste ingrediënt van de Okonomiyaki is misschien wel de dashibouillon, want dat heeft niet iedereen in huis, maar geeft wel die speciale Japanse smaak. Dashi bouillon maak ik dikwijls als een huisgenoot of ik zelf weerstand nodig heeft. Ik vind het super helend voelen en puur smaken. Als ik het maak, dan bewaar ik tegenwoordig een beetje in de koelkast voor de Okonomiyaki. Maar je kunt ook dashi bouillon in poeder of tabletvorm kopen bij de Toko of goede supermarkt. Eventueel kun je het vervangen door misobouillon, zeewierbouillon of groentebouillon.


Okonomiyaki glütenvrij

Japans gerecht | 2 personen | voorbereiding 25 min | bakken 16 min

okonomiyaki

Ingrediënten

Voor het beslag

 • 80 g ⅔ kopje rijstbloem (of cassavemeel)
 • 2 el maïzena
 • 125 ml (½ kopje) dashi bouillon of warm water met 1 tl dashipoeder
 • 1/2 tl zout
 • 1 tl mirin
 • 3 eieren
 • 200 g kool wit of chinees, fijn gesneden
 • 200 g wortel geraspt
 • 1-2 lenteui gesneden (lichtgroen voor beslag en donkere voor garnering)
 • 1 el kokosolie
 • 1 el sesamolie

Toppings

 • 2 el Japanse mayonaise
 • 2 el Tonkatsusaus
 • 1 el Furikake (of Otafuku Aonori Flakes)
 • Ringetjes bosuigroen
 • Beni shoga (ingelegde gember)
 • Ingelegde ui of rode kool

Tonkatsu saus

 • 10 ml of 1/3 kop gezeefde tomaten (te vervangen of te vermengen met ketchup)
 • 1 eetlepel Worcestershire saus
 • 1 el zoute sojasaus
 • 1 eetlepel gembersiroop (minder bij gebruik ketchup)
 • 1 tl Mirin of rijstazijn
 • 1/2 tl Srirachi chilisaus
 • 1/4 tl knoflookpoeder of paste

Japanse mayonaise

 • 1/3 kop mayonaise (eventueel zelfgemaakte, zie recept)
 • 1 eetlepel rijstazijn/mirin
 • 1/4 limoen
 • 1tl sesamolie
 • Sriracha voor chili liefhebbers

Bereiding

 1. Halveer de kool en snijd de kern eruit. Weeg af zonder kern op 200 gram en snijd de kool heel dun in reepjes met de hand of mandoline.
 2. Rasp de wortelen met een grove rasp. Snijd de lente-uitjes in dunne plakjes en bewaar 2 eetlepels van de donkergroene delen voor garnering. Meng al deze groenten in een mengkom met het zout en kneed even door met je hand.
 3. Doe de dashibouillon in een maatbeker voor vloeistof of middelgrote kom en klop 3 grote eieren en de Mirin doorheen. Giet het beslag over het koolmengsel.
 4. Terwijl je constant roert, strooi je het rijstmeel en de maïzena er bij, totdat alle bloem is opgenomen en het koolmengsel gelijkmatig is bedekt. Zet het beslag 5 minuten opzij om te rusten.
 5. Kies een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag en zet die op middelhoog vuur. Voeg een eetlepels sesam- en een eetlepel kokosolie toe aan de pan en draai de pan om te coaten. Voeg met een grote lepel het koolmengsel inclusief beslag toe aan de pan en verdeel  in een gelijkmatige laag. Druk een beetje aan met een spatel. Dek af met een deksel en bak tot de bodem diep goudbruin is in zo’n 8 tot 10 minuten (controleer door met een spatel de omelet los te maken en op te liften).
 6. Schud de koekenpan om de pannenkoek los te maken. Keer de pan dan voorzichtig om met een bord er op. Gebruik ovenwanten of een theedoek. Doe nog een beetje olie in de pan en schraap eventuele aanbaksels er eerst uit. Laat de omelet weer in de pan glijden op de ongebakken kant en gaar tot ook de andere kant goudbruin is in 6 tot 8 minuten. Maak ondertussen de Tonkatsu saus en de Japanse mayonaise.
 7. Als de Okonomiyaki klaar is, schuif je hem op een bord of plank. Giet de saus en de Japanse mayonaise erover en bestrooi royaal met furikake, ingelegde gember en -ui en het groen van de lente-uitjes. Snijd in punten en serveer.
Okonomiyaki

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.