Sinaasappel-amandel taart

Een super eenvoudig en puur recept met een grote impact, zo kun je deze Sinaasappeltaart wel noemen. Je proeft de intense smaak van sinaasappel, doordat de hele vrucht wordt gebruikt en daarmee is de taart niet alleen zoet, maar een tikkeltje bitter en dat maakt het heel speciaal. Toen ik iets wilde bakken voor de jarige vriendin van mijn zoon had ik de uitdaging iets te maken zonder zuivel en tarwe en toen kwam deze taart in mij op, die al heel lang op mijn ‘wil-ik-nog-maken’ lijstje stond. De ingrediënten zijn; sinaasappels, suiker, eieren, bakpoeder en amandelmeel. Dus lactosevrij en glütenvrij! Dit recept is afkomstig van een van mijn favoriete kookboek schrijfsters, Claudia Roden. Het staat in haar boek de “Joodse Keuken” en dat is net zo geweldig als de “Smaken van Italië” en de “Smaken van Spanje”, waar ik eerder een review over heb geplaatst. Van dit boek plaats ik binnenkort ook zeker een review.

Maar nu eerst deze heerlijke no-nonsense taart uit de Joodse keuken. Claudia Roden vertelt dat de Joodse gemeenschap in het Mediterrane gebied voor een groot deel verantwoordelijk is geweest voor de citrusproductie gedurende vele eeuwen. Na de val van de Romeinen hebben de Citrus planten het overleefd dankzij de irrigatietechnieken van de Arabieren en de Joden waren het die de Citrus planten in het Mediterrane gebied kweekten, voor rituele doeleinden en om handel in te drijven. Daarom is het niet zo gek dat bij alle Sefardische Joodse gemeenschappen sinaasappelrecepten te vinden zijn.

Hele sinaasappels

De bereidingswijze is super makkelijk. Je moet alleen even geduld hebben met het koken van de sinaasappels. Kies voor biologische sinaasappels als je kunt, want daar zit een hoop minder rotzooi op en in. Het oorspronkelijke recept is met grof gemalen blanke amandelen en dat heb ik vervangen door amandelmeel, omdat dat tegenwoordig zeer goed te krijgen is. Maar uiteraard kun je ook zelf blanke amandelen fijn malen. Eventueel kun je er nog oranjebloesemwater aan toevoegen, maar ik doe er liever een beetje vanille in. Ik heb nog een lekkere taart met sinaasappel op mijn blog en die is met Polenta. Bij deze taart zou je ook half amandelmeel en half polenta kunnen gebruiken. Soms handig en iets goedkoper.

Sinaasappel-amandel taart
Sinaasappel-amandel taart

Sinaasappel-amandel taart

Uit: De Joodse Keuken, Claudia Roden, pag.613

circa 12 personen | bereiding 1uur en 45 min | baktijd 1 uur

Ingrediënten

 • 2 sinaasappels, liefst biologisch
 • 6 eieren
 • 250 g suiker (bijv. biologische rietsuiker)
 • 2 el oranjebloesemwater (optioneel)
 • 1/2 tl vanille extract (optioneel)
 • 1 tl bakpoeder (7 g)
 • 250 g amandelmeel
 • snufje zout

Bereiding

 1. Was de sinaasappels en kook ze in hun geheel 1,5 uur tot ze heel zacht zijn.
 2. Klop de eieren met de suiker tot een schuimige massa.
 3. Voeg oranjebloesemwater, bakpoeder en amandelmeel toe en meng alles goed door elkaar.
 4. Verwarm de oven voor op 190°C en bereid een rond cakeblik van circa 23 cm doorsnede voor door deze in te vetten met olie of boter en te bestuiven met amandel- of matse meel of te bekleden met een bakpapier.
 5. Snijd de sinaasappels voorzichtig door midden, verwijder de pitten met een theelepeltje en pureer ze met schil en al in de keukenmachine.
 6. Meng de sinaasappelpuree goed door het eier-amandelmengsel en giet het cakeblik. Klop het even op de aanrecht om luchtbellen te verwijderen.
 7. Bak de cake in 1 uur in een op 190°C voorverwarmde oven. Kijk na een half uur hoe de kleur is, vind je die al mooi zo, dek de taart dan af met aluminiumfolie.
 8. Versier de taart als je wilt met poedersuiker, geroosterde amandelschilfers of gekonfijte sinaasappel. Laat de taart afkoelen en haal dan uit de vorm.

Een gedachte over “Sinaasappel-amandel taart

 1. Pingback: De Joodse Keuken -Kookboek review | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.