Pindakaas- en jam Flapjacks

Flapjacks of meuslirepen zijn voedzaam en lekker en ik maak ze vaak als tussendoortje. Toen ik op insta peanut butter & jam flapjacks van BBC Goodfood zag langskomen liep het water me ineens in de mond. Peanutbutter & jelly, pindakaas met jam, is om eerlijk te zijn een absolute quilty pleasure van mij van vroeger. De eerste keer dat ik het at was in de Verenigde Staten toen ik een jaar of twintig was en ik vond het zo lekker, vooral ook omdat het dat nare fabrieksbrood dat ze daar hadden verdoezelde. Heel soms snoep ik nog wel eens een broodje hiermee, maar er mee bakken heb ik nooit gedaan, dus dat wordt tijd. Eigenlijk is dit een recept met het beste uit twee werelden, namelijk Engelse Flapjacks met de smaak van Amerika’s beroemde pindakaas en jam combi! Een lekker tussendoortje voor bij de thee of mee naar school.

Stukje geschiedenis

Flapjacks worden al in de 17de eeuw in Engeland gemaakt, maar refereerden toen naar kleine pannenkoeken en in Amerika wordt daar soms nog steeds deze betekenis aan gegeven. In Engeland is het in de loop der tijd veranderd in een koek gemaakt van boter, suiker of hun beroemde Golden Sirop en havermout. Pindakaas en jam is echter toch wel bijna zeker een uitvinding uit de VS, zo stelt de “National Peanut Board”. Bij onderzoek naar de oorsprong van dit recept las ik dat de broodsnijmachine begin 19de Eeuw was uitgevonden en niemand geïnteresseerd was, want waarom zou je brood vooraf willen snijden? Zo grappig vind ik dat als je terug gaat naar uitvindingen van producten die we nu zo vanzelfsprekend vinden. Het gesneden brood dus, was iets waar men niet zo goed raad mee wist. Maar al snel begon men ‘beleg’ te verzinnen dat je op zo’n snee brood kon doen. Begin 19de eeuw werden in hogere kringen al peanutbutter & jelly sandwiches geserveerd in theehuizen in New York. Best bijzonder wetende dat pinda-pasta daarvoor werd gebruikt als voedsel voor bejaarden die moeilijk konden kauwen. Maar de peanutbutter & jelly sandwich werd steeds populairder en was zelfs geliefd proteïnevoedsel voor de soldaten uit de VS en Canada gedurende de WOII en ja toen was dat eeuwig houdbare brood natuurlijk ook heel handig, maar dat is wat mij betreft geen blijvertje. Deze combi met havermout is stukken beter als je het mij vraagt!

Over het recept

Dit recept is gemaakt op basis van meerdere recepten die ik heb bestudeerd, waarvan eentje dus van de BBC Goodfood (zie recept). Zelf geef ik de voorkeur aan iets minder suiker en pindakaas dan vaak wordt gebruikt. Helaas hebben wij in Nederland niet zulke lekkere smaakvolle suikers als in onze Engelse buren, want Moscovado suiker of Demarara suiker geven veel meer smaak mee dan onze basterdsuikers. Ik gebruik zelf graag of biologische rietsuiker of kokosbloemsuiker. Maar eerlijk is eerlijk als je dan een keer een van de andere suikers hebt uitgeprobeerd dan wil je niet anders. Je kunt ze wel hier en daar krijgen, zeker in steden of online, zoals bij Kelly’s Expat Shopping.

Peanutbutter & Jelly Flapjacks

Pindakaas-jam Flapjacks

9 á 12 stuks | bereiding 10 min | baktijd 25 min

Ingrediënten

 • 40 g roomboter, extra om in te vetten
 • 100 g pindakaas (liefst met stukjes en zonder suiker) + 3 eetlepels voor de swirl
 • 100 g aardbeien- of frambozenjam + 3 eetlepels voor de swirl
 • 60-80 g lichtbruine basterdsuiker (of kokosbloemsuiker, Moscovado suiker of Demerara suiker)
 • Snuf zout
 • 200 g havermout

Bereiding

 1. Verwarm de oven tot 180°C (160°C hetelucht). Beboter en bekleed de bodem en zijkanten van een vierkante bakvorm van 20×20 cm met bakpapier. Zelf verfrommel ik het bakpapier eerst, zodat het beter op zijn plek blijft.
 2. Zet 3 eetlepels pindakaas en en 3 eetlepels jam in aparte kommetjes opzij voor de topping.
 3. Doe de rest van de pindakaas, de rest van de jam met de boter, suiker en zout in een pan op middelhoog vuur en roer tot alles is gesmolten.  Roer de havermout erbij en roer er goed door. Laat even garen en bubbelen op een laag vuur, zodat de havermout gaar kan worden. Laat het mengsel dan even afkoelen.
 4. Schep het mengsel in de voorbereide vorm en druk het voorzichtig glad met je hand.  Verdeel de opzij gezette pindakaas en jam erover als een swirl en bak de flapjacks in 20 tot 25 minuten gaar in de oven.
 5. Ze snijden het makkelijkst als het nog een beetje warm is. Dus trek het bakpapier en laat de koek op een plank glijden om te snijden. Ik snij ze het liefst met een pizzasnijder in vierkantjes en laat ze dan volledig afkoelen en knapperig worden .

Misschien lijken deze recepten je ook lekker:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.