Geroosterde aubergines

Het zijn die kleine bijgerechtjes die maaltijden vaak specialer maken vind ik, zoals een mooie saus, ingemaakte rode ui, chutneys of een pangrattato bij de pasta.  Dat geldt zeker ook voor deze geroosterde aubergine partjes. Vaak eten we die bij de pasta, maar ze zijn ook heerlijk bij de Spaanse rijst, Italiaanse gehaktballetjes, zelfgemaakte shoarma of falafel. Meestal kruid ik de partjes met zout, knoflookpoeder en gerookte paprika en dan gaan ze met wat olijfolie ongeveer 20 minuutjes de oven in. Ze zijn zo smaakvol en een beetje knapperig aan de buiten kant, maar super zacht van binnen. We doen ze ook op de zelfgemaakte pizza, zoals ik in Bolivia ontdekte en dan rooster ik er ook graag nog paprika bij. Aubergines zijn geweldige smaakopnemers, dus eigenlijk kun je ze elke smaak meegeven die je wilt. Eerst was ik de enige hier thuis die er veel van at, maar nu gaat het hele gezin ermee aan de haal en maak ik in plaats van een halve aubergine een hele bij onze maaltijd.


Geroosterde aubergine ben ik altijd al gek op geweest en ik doe het sinds mijn studententijd al door mijn aglio olio pasta en pasta met garnalen. Maar toen ik in Bolivia mijn eerste pizza met aubergine kreeg was ik echt helemaal verkocht. Het was op een prachtig vakantieadres in het bergachtige Samaipata (info Samaipata), waar we vaak even ontsnapten uit de hete drukke stad Santa Cruz de la Sierra om te genieten van de berglucht en de prachtige natuur. We verbleven altijd in de betoverende lodge la Vispera van Pieter en Marga (La Vispera) En in het dorp kwamen we een keer terecht bij een Argentijnse pizzeria met een in de houtoven gebakken pizza met blauwe kaas, geroosterde aubergine en rucola! Echt ongelooflijk lekker. Mijn vader heeft het ook altijd onthouden sinds ik hem daar mee naar toe nam in 2003. Zo simpel en zo lekker. En of je nu blauwe kaas neemt of mozzarella of je combineert het met salami of ansjovis, aubergine kan gewoon alles hebben. Het is eigenlijk de perfecte food-kameleon, zonder dat het eigenheid verliest.


Dit bijgerechtje van aubergine maak ik bijna altijd wanneer ik pasta maak, zoals pasta met garnalen, Spaanse rijst of bijvoorbeeld falafel en het is daarom heel vreemd waarom het recept nog niet op mijn blog staat. Ik maak het er vaak snel nog even bij en dan heb ik geen tijd meer voor een foto. Maar bij deze deze eindelijk het recept. Olijfolie, zout, gerookte paprika en knoflook zijn wel de basis, maar verder kun je nog andere smaak toevoegen , zoals zwarte peper, chilipoeder of gemalen komijn. Voor mij hangt er altijd van af hoeveel smaken er al in het gerecht zitten waar je het bij serveert, dus veel smaak in het gerecht, dan houd ik de aubergines wat neutraler en mag het gerecht wel een tegenhanger hebben, dan geef ik er wat meer smaak aan. Je kunt ze ook smaak geven met de super lekkere kruidenmengsels van Orginal Spices (Euroma), zoals Baharat of Al Andalus. Ik snij de aubergine het liefst in partjes inclusief schil met een dikke en een dunne kant, dus de aubergine doormidden horizontaal, weer doormidden verticaal en dan vanaf het midden partjes snijden, zoals je van een appel snijdt. Zorg dat je de partjes niet op elkaar stapelt in de oven, maar iets uit elkaar neerlegt. Ze kunnen trouwens ook prima op een mezze- of tapas tafel!


Geroosterde aubergine

groente bijgerecht voor 4 personen | bereiding 5 min | oventijd 25 min

Ingredienten

  • 1 aubergine
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1/2 tl zout (mijn voorkeur keltisch of himalaya)
  • gerookt paprika poeder met strooier
  • knoflookpoeder met strooier of molen
  • optioneel: verse peper, komijnpoeder, chilipoeder, chilivlokken, korianderpoeder. Of vervang de paprikapoder door Baharat- of Al Andalus kruidenmengsel.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor 180°C en bekleed een bakplaat of ruime braadslede met (herbruikbaar) bakpapier.
  2. Snij de aubergine in de lengte en breedte door midden en snij vervolgens elk stuk in partjes, waarbij de schilkant dik is en de andere kant dun.
  3. Leg de partjes op de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Zorg daarbij dat alle partjes een beetje krijgen, want het trekt snel in, dus kan ook met een kwast of een spray. Bestrooi ze vervolgens met het zout, knoflook- en gerookt paprika poeder en eventueel extra opties die je hebt gekozen.
  4. Schep  even goed door elkaar met een schuimspaan of met je handen, zodat elk stukje goed is gekruid en verdeel de partjes dan over de bakplaat, zo dat ze elkaar niet raken. Schuif de bakplaat in de oven en bak ze in 20 á 25 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en leg op een serveerschaaltje en serveer het liefst warm bij je gerecht.

Andere lekkere bijgerechtjes of toppings:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.