Wafels en pancakes van haver

Wafels of pancakes als brunch of lunch zijn hier thuis altijd weer een feestje. We gebruiken voor beide toepassingen hetzelfde beslag! Altijd handig als je maar 1 recept hoeft te onthouden. Om het minder ongezond te maken gebruik ik graag haver-en/of boekweitmeel of ik neem half tarwebloem en half havermeel. Het bakpoeder en zuiveringszout maken het beslag luchtig in combinatie met karnemelk. Gebruik je liever gewone- of plantaardige melk, zorg dan dat je wat citroen of azijn toevoegt om het zuiveringszout te activeren. Je kunt overigens ook heel goed een hartige versie maken met kaas en kruiden en misschien een stukje gerookte vis er op, ook heerlijk. Knapperig aan de buitenkant en luchtig van binnen en niet te ongezond, dat is wat je wilt!

Eén beslag met twee toepassingen

Hier thuis vinden we een beetje variatie qua ontbijt, lunch of zondagsontbijt wel lekker en ook leuk om af en toe weer eens wat anders te maken. Pancakes of wafels geven altijd een feestelijk gevoel en doordat je zo makkelijk kunt variëren met de topping zijn ze toch elke keer weer anders. Pancakes en wafels bevatten bakpoeder en zuiveringszout, waardoor ze rijzen en luchtig worden van binnen. Havermeel vind ik zelf een fijn alternatief om mee te bakken. Ik maak dit beslag dan ook vaak van alleen havermeel of gemengd met boekweitmeel of tarwebloem.

Zorg dat je het beslag even laat rusten, zodat het iets dikker wordt, zeker bij pancakes. Pancakes horen natuurlijk te rijzen, dus als je een beslaglepel beslag in een grote koekenpan giet, dan moet het beslag meteen gaan stollen en niet te veel uitlopen. Op die manier kun je ook meerdere pancakes in één pan maken, lekker snel. Echter gebruiken wij ook vaak een minipannetje van 12cm doorsnee, zodat ze mooi rond blijven, maar dan ben je wel langer aan het bakken!

Meten is weten

Doordat ik veel Engelstalige recepten gebruik heb ik leren werken met de maatcups om te meten en eigenlijk vind ik dat super fijn werken. Op de een of andere manier onthoud ik het gewoon beter, een 1/2 cup boekweitmeel i.p.v. 75 gram. Bij cups gaat het om volume, dus dan is een cup boekweit niet even veel gram als een cup havermeel. Zelfde geldt voor maatlepels. Zo’n handig setje is echt onmisbaar in de keuken! Online vind je allerlei omrekentabellen wanneer je een cup-recept wilt omrekenen naar grammen, bijvoorbeeld deze. Doe wat je zelf het handigst vindt, maar probeer het een keer!


Basisrecept wafels & pancakes

circa 6-8 wafels (afhankelijk van je wafelijzer) en 12 pancakes | bereiding 30 min

Ingrediënten

 • 75 g (of 1/2 cup) boekweitmeel of tarwemeel
 • 75 g (of 3/4 cup) havermeel
 • 1 1/4 tl bakpoeder
 • 1/2 tl zuiveringszout/baksoda
 • 1/4 tl zout
 • 250ml (1 1/4 cup) karnemelk (of plantaardige melk, maar doe er dan ook 2 el citroensap bij)
 • 40g (4 el of 1/4 cup) gesmolten boter of eventueel kokosolie
 • 2 ei middelgroot
 • Olie of boter om in te bakken

Extra ingrediënten zoete variant:

 • 1 el suiker/palmsuiker/kokosbloemsuiker
 • 1/4 tl kaneel
 • Serveertips: vers fruit bijvoorbeeld bessen, aardbeien, frambozen, kersen of een saus of jam daar van. Ahornsiroop, slagroom, mascarpone of cream cheese en eventueel nootjes.

Extra ingrediënten hartige variant:

 • 40 g geraspte kaas (bijv. geitenkaas, oude kaas, parmezaan of gruyère)
 • handje fijngesneden kruiden (bijv. bieslook en/of peterselie)
 • snuf kruidenzout
 • paar draaitjes verse peper
 • snufje verse nootmuskaat
 • Serveertips: tomaat, rucola of waterkers, cream cheese met verse kruiden, vis (op foto gebruik ik gerookte makreel voor de goede vetten!), gerookte zalm of parmaham….ontelbaar veel mogelijkheden.

Bereiding

Benodigheden: weegschaal of maatcups, grote beslagkom, kleine mengbeker, maatlepels, maatcups (eventueel), pollepel, sauslepel, bakkwast, spatel, wafelijzer voor wafels en anti-aanbak koekenpan voor pancakes.

 1. Smelt de boter au bain marie of in de magnetron en laat een beetje afkoelen.
 2. Weeg alle droge ingrediënten af in een grote beslagkom en roer goed door elkaar met een garde, zodat het goed gemengd is en er geen klontjes in zitten.
 3. Voeg de natte ingrediënten samen in een (schenk)kom en roer ook deze goed door elkaar met een vork.
 4. Voeg al roerend met de garde de natte door de droge ingrediënten tot ze goed gemengd zijn, Zet het beslag even 10 minuutjes apart, er wat bubbeltjes in komen en het wat dikker wordt.
 5. Zet het wafelijzer aan op de middenstand en laat goed heet worden. En bij pancakes zet je een goede anti-aanbakpan op middelhoog vuur en zet boter of kokosolie klaar om zo in te bakken.
 6. Wafels: Vet het wafelijzer in met olie of boter en schep een sauslepel met beslag in het midden van de vorm. Doe de deksel dicht en wacht totdat de stoom minder wordt en de buitenkant van de wafel knapperig aanvoelt. Haal de wafel er uit en laat op een rooster even afkoelen en opkrispen. Wanneer je ze achter elkaar bakt, zorg dan dat je ze niet meteen stapelt, want dan blijven ze niet knapperig. Pancakes: wanneer de pan heet is smelt je een klein klontje boter of kokosolie in de pan en bak je 2 of 3 pancakes tegelijk. Zodra er bijna geen beslag op de bovenkant te zien is, draai je ze voorzichtig om met een spatel om ze nog even aan de andere kant te bakken. De pancakes kun je opstapelen zodra je ze klaar zijn.
 7. Bereid je toppings voor! Dus maak je fruit schoon, rooster de nootjes, roer de roomkaas of mascarpone los, afhankelijk van wat je er op wilt doen.
 8. Leg de wafel of pancake op een bord en versier met de topping!

Hopelijk vind je deze wafels net zo lekker als hier bij ons thuis. Welke topping vind jij er lekker op? Leuk als je me het laat weten! Geef je reactie onder het recept, op facebook of op instagram!

2 gedachtes over “Wafels en pancakes van haver

 1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Appel kaneel muffins | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.