Boterzachte worteltjes

Sappig, boterzacht en vol smaak en daar is maar zo weinig voor nodig bij deze worteltjes. Aan het begin van onze relatie zei mijn man Kees altijd dat hij echt niet van wortels hield. Deze worteltjes hebben er voor gezorgd dat hij wortels weer waardeert. En het mooie is, ze hebben zo weinig nodig, want ze hebben al zoveel smaak van zichzelf. Eventjes met wat citrussap, boter, water, kruidenzout en tijm onder aluminiumfolie rustig 45 minuten garen in de oven, dat is alles wat ze nodig hebben om op hun lekkerst te worden. Geef ze maar eens deze behandeling en je hebt weer een makkelijk en heerlijk bijgerechtje in je repertoire. Erg smakelijk bij visgerechten, schnitzels of gehaktballetjes. Nou ja, het is gewoon heel lekker bij veel gerechten. Wij eten minimaal 2 groenten bij de avondmaaltijd en soms dan heb ik dan ineens niet zoveel meer in huis, behalve biologische wortels, die heb ik altijd! Niet snel, wel makkelijk. Dus zorg dat je ze meteen in de oven doet en dan heb je er geen omkijken meer naar en kun je je op andere dingen richten.


Zover ik kan eet ik biologische groenten en het liefst zo lokaal mogelijk. Die combi lukt hier op Texel niet altijd, maar ik proef wel echt verschil en ik vind biologische groenten over het algemeen veel meer smaak hebben. Het idee dat ze met minder gifstoffen in aanraking zijn gekomen vind ik ook erg prettig en dat ze zoveel mogelijk van hun goede voedingsstoffen bevatten is ook zeker niet onbelangrijk. Deze worteltjes heb ik uit noodzaak wel eens met niet bio wortels gemaakt en de smaak was veel vlakker, minder intens.


Mijn ervaring is dat als je groenten lekker weet klaar te maken er minder focus op dat stukje vis of vlees komt en dan krijg je het makkelijker voor elkaar om iedereen zonder tegenzin meer groenten te laten eten. Deze worteltjes gaan altijd op en ik heb nog nooit iemand gevonden die ze niet lekker vindt. Ze hebben wat liefde, citrus en boter nodig en de rest doet de oven. Mocht je andere ovengerechten in de oven hebben met een hogere ovenstand, dan is dat niet erg, maar verkort de tijd dat je de wortels in de oven houdt dan wel. Op de foto zie je dat ik de wortels heb geschild. Dat heeft het voordeel dat ze meer smaken opnemen en er mooier oranje uit zien, maar als nadeel dat je ook goede stoffen hebt weggegooid. Zijn je wortels mooi, dan voldoet een beetje schrobben ook. Maar bij echt winterwortels zou ik ze wel schillen.

Boterzachte worteltjes

bijgerecht 4 personen | bereiding 5 min | oventijd 45 min

Ingrediënten

 • 6 á 8 wortels vingerdik
 • 4 el citrussap (mandarijn, citroen of sinaasappel)
 • 2 el water
 • 4 klontjes roomboter
 • 2 takjes verse tijm (steeltjes verwijderd)
 • 1/4 tl kruidenzout
 • snuf zout en verse peper

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175°C.
 2. Schrob of schil de wortels en snij het topje er af. Snij ze door midden of door vieren in de lengte, afhankelijk van hoe dik je wortels zijn. Zorg ieder geval dat ze dezelfde dikte hebben, zodat ze even gaar zijn straks.
 3. Leg de wortels in een ovenbestendige schaal of pan en zorg dat ze niet gestapeld zijn, zodat ze het sap allemaal raken. Doe het citrussap en water erbij. Er moet een klein laagje van 1mm vloeistof in staan, dus vind je het te weinig, dan doe je nog wat water of sap bij. Verdeel de klontjes boter en de tijm over de wortels en als laatste verdeel je het kruidenzout, gewoon zout en verse peper over de wortels.
 4. Pak de pan of schaal in met aluminiumfolie en zet in de oven. Mocht je oven hoger moeten vanwege andere gerechten, check dan na een half uur je wortels door er even in te prikken. Op de aangegeven temperatuur zijn ze na 45 minuten klaar. Je moet er makkelijk met je vork door heen prikken, dus boterzacht!
 5. Roer ze nog even om, zodat ze allemaal shinen en serveer ze direct (hoewel ze lauw of koud ook nog heel lekker zijn hoor).

Een gedachte over “Boterzachte worteltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.