Bananenbrood met dadels (glütenvrij)

Heerlijk smeuïg bananenbrood met dadels en walnoot, zonder geraffineerde suiker en ook nog glütenvrij. Je kunt echt aannemen dat wanneer je van mij een “gezond” recept krijgt dat het echt door de kritische smaaktest heen is. Immers eet ik iets liever niet, dan dat ik moet inleveren op smaak en textuur. Dit bananenbrood is makkelijk te maken en heeft naar mijn idee alles wat het moet hebben; smeuïg, zoet maar niet te zoet, goede kruim, kruidig en veel smaak! Op mijn blog komen alleen recepten die ik zelf ook graag eet en dit bananenbrood is perfect voor een gezond ontbijt, als tussendoortje of bij de thee of koffie. Afgelopen weekeinde nam ik een stukje mee naar ons strandhuisje, waardoor onze honger helemaal was gestild voor een paar uur.

Speciaal voor mijn lieve vriendin Meisje Ieke, die de lastige taak heeft gekregen om ineens glütenvrij te moeten koken voor haar gezin. Eigenlijk ligt dit recept al heel lang te wachten op zielige bananen! Maar die zijn er niet zolang mijn zoon Thomas thuis is. Maar nu is hij heerlijk van zijn diploma en vakantie aan het genieten in Andalusië en daarom kon ik eindelijk mijn bananenbrood weer eens maken en er foto’s van nemen. Dit recept heb ik beetje bij beetje gemaakt toen ik tijdens mijn burn out zo min mogelijk suiker en glüten at. Ik let daar nog steeds op, maar niet meer zo streng. Voor mij geldt, wanneer ik een alternatief recept heb dat minstens zo lekker is zonder glüten en/of geraffineerde suikers, dan heel graag. En dit is zo’n recept. Ik ben eerlijk gezegd gewoon een beetje veeleisend. Ik heb veel gezonde alternatieven van baksels in natuurwinkels en horeca geprobeerd, maar dat is heel vaak 1x en nooit weer, helaas. Veel bananenbrood recepten vind ik te droog, te smakeloos of te zoet, want dan zit er behalve banaan gewoon nog een hele hoop suiker in. Ik ben benieuwd wat jullie van het eindresultaat van dit recept vinden! Wist je trouwens dat bananenbrood uit de VS komt in de periode (1930) dat bakpoeder op de markt kwam? Grappig toch

De meelsoorten die ik in dit recept gebruik zijn havermeel en amandelmeel. Havermeel is lekker neutraal en niet te zwaar en amandelmeel geeft een lekker luchtig kruim. Je zou natuurlijk ook prima tarwebloem met amandelmeel kunnen nemen, maar dan is het uiteraard niet meer glütenvrij. Als zoetstof gebruik ik uiteraard de bananen en dadels. Voor mij is dit absoluut zoet genoeg, want het is immers brood en geen cake, alhoewel het er een beetje tussen in zit eigenlijk. Mocht je een ontzettende zoetenkauw zijn, dan kun je natuurlijk nog een paar eetlepels honing, kokosbloesemsuiker of een andere zoetstof toevoegen. De bakvorm die ik gebruik voor dit bananenbrood is een kleine cakevorm, maar je zou het ook prima kunnen maken als muffins of minicakejes, maar verlaag dan wel de baktijd met zeker 10 minuten. Eet je ook lactosevrij, dan kun je de roomboter vervangen door kokosolie of plantaardige olie en de karnemelk door een plantaardige melk of yoghurt naar keuze. Zelf ben ik gek op de kruidenmixen van Euroma, zoals de speculaaskruiden die ik in dit recept gebruik. Maar je kunt ook prima andere speculaaskruiden gebruiken of wat meer kaneel gebruiken.

Bananenbrood met dadels (glütenvrij)

1 klein brood | bereiding 20 min | baktijd

Bananenbrood

Ingrediënten

 • 200 g havermeel
 • 200 g amandelmeel
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 el Euroma Speculaaskruiden
 • Snuf kaneel
 • Snuf zout
 • 100 g dadels ontpit
 • 4 el kokosolie pf roomboter
 • 3 rijpe bananen + 1 voor bovenop
 • 3 eieren (50g p.stuk)
 • 100 karnemelk (of yoghurt)
 • 100 g ongebrande amandelen of walnoten

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C. Boter de cakevorm in en bekleed met bakpapier, ieder geval de bodem. Weeg de droge ingrediënten in een mengkom: haver- en amandelmeel, bakpoeder, speculaaskruiden, kaneel en een snuf zout.
 2. Verwijder de pit uit de dadels en smelt de kokosolie of roomboter in een klein pannetje. Doe de dadels er bij en laat 3 minuten pruttelen en pureer daarna met de staafmixer.
 3. Prak 3 bananen en schep het dadelmengsel, karnemelk en de eieren erdoor tot dit goed is gemengd. Spatel vervolgens de droge ingrediënten er door. Hak de walnoten grof en roer deze als laatste door het beslag.
 4. Schep het beslag in de voorbereide cakevorm. Halveer de laatste banaan in de lengte. Leg ze met de snijkant naar boven op het beslag en druk ze een beetje aan. Bak het bananenbrood in ongeveer 35 minuten gaar in het midden van de oven. Haal het brood na een kwartiertje uit de vorm en laat in 1,5 uur helemaal afkoelen op een rek of eet lauwwarm (ook lekker!). Dit brood is ook heel lekker met (gezouten) roomboter of roomkaas (creamcheese).
Bananenbrood glütenvrij

Misschien vind je dit ook lekker:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.