Rabarber custard cake

Rabarber en custard horen gewoon bij elkaar! Deze cake lijkt uit twee lagen te bestaan en toch is het gemaakt met één beslag. Het beslag splitst zich namelijk tijdens het bakken in een smeuïge custard laag en daarop een luchtige cake. Een techniek die met veel smaken lekker is, maar met rabarber echt verrukkelijk. Door de luchtigheid en de zurige rabarber is het een heel fris en licht cakeje, die in no time is opgepeuzeld.


Het is iets meer werk en afwas, maar door de eigelen en eiwitten apart op te kloppen krijg je wel een heel andere structuur cake dan wanneer je zoals vaak alle natte- en droge ingrediënten eerst apart en dan met elkaar vermengt. Het resultaat is een hele luchtige cake, waarbij de onderkant meer puddingachtig is en de bovenkant cake-achtig, perfect bij de rabarber. Rabarber is natuurlijk een groente (ja echt, het is een groente) met een hoog waterpercentage, dus je cake wordt redelijk vochtig en daarom kies ik ervoor hem lekker in de vorm te houden en hem daarin te portioneren.

Rabarber custard cake

Rabarber custard cake

vorm van 20×20 cm | 9-12 porties | bereiding 25 min | baktijd 35-45 min

Ingrediënten

 • 120 g zachte roomboter
 • 4 ei (uitgaande van 50 g per ei)
 • Snuf zout
 • 140 g suiker + 1 el voor de rabarber
 • 1 tl vanille extract
 • 400 ml melk
 • 300 g rabarber (circa 3 stengels)
 • 100 g patentbloem

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175 ° C.  Vet een cakevorm van 20 x 20 cm in en vet deze goed in met boter (geen bakpapier). Weeg je boter af en zet even 5 minuutjes in een ovenbestendig bakje in de oven, zodat ie zacht wordt.
 2. Splits de eieren in twee mengkommen. Klop de eidooiers en de suiker tot schuimig en bleek en het volume verdubbelt is. Dat kan wel 5 tot 10 minuten duren.
 3. Zet je melk in een pannetje op het vuur en laat deze lauw worden. Voeg de zachte boter en het vanille-extract aan het eidooiermengsel toe en klop nog 2 minuten door. Roer de gezeefde bloem door het mengsel met een spatel tot het goed is gemengd. Voeg vervolgens langzaam de warme melk toe en blijf met de spatel roeren tot alle ingrediënten goed vermengd zijn.
 4. Maak de rabarber schoon en snij de stengels in dobbelsteentjes van ongeveer 2 x 2 cm. Bestuif ze met 1 eetlepel suiker en roer er doorheen zodat alle stukjes een laagje hebben. Zet even opzij.
 5. Klop in de andere kom het eiwit met een snuf zout tot stijve pieken.
 6. Vouw de eiwitten voorzichtig met een vierde tegelijk door het eigeelmengsel met een spatel. Je hebt nu een luchtig en vloeibaar beslag.
 7. Giet het beslag in de ingevette cakevorm en verdeel de rabarber stukjes er over heen.
 8. Bak de cake in ongeveer 35 tot 45 minuten gaar en bedek de cake na 15 minuten met aluminiumfolie wanneer de bovenkant al mooi goudbruin is. De cake is gaar wanneer de bovenkant licht goudbruin is en de cake nog iets wiebelt.
 9. Snij de kanten van de cake los van de vorm, want de cake gaat inzakken. Laat de cake helemaal afkoelen. Bestuif met poedersuiker en serveer de cake eventueel met slagroom en rabarber compôte.

3 gedachtes over “Rabarber custard cake

 1. Miep

  Waarom mag de vorm niet met bakpapier bekleed worden? Het gebak is daarmee altijd zo makkelijk uit de vorm te tillen.
  Dit lijkt mij een heerlijke cake, wil hem in het rabarberseizoen graag eens maken.

  Like

  • Hoi Miep, dat komt doordat het een erg vochtig/sappige cake is, net als bij clafoutis kun je dan beter geen bakpapier gebruiken. Ten eertse omdat ie makkelijk los komt en ten tweede omdat het bakpapier anders te nat wordt, breekt en niet voor het aansnijden eeaf gehaald kan worden

   Like

  • Hoi Miep, het is een wat vochtige cake. Beetje als een Clafoutis. Je kunt hem het beste in de schaal snijden en eruit scheppen. Als bakpapier nat wordt scheurt het en is het nog moeilijk te verwijderen. Daarbij blijft ie niet zo plakken😉. Dat zijn de redenen. De taart is ook heel lekker met priimen of abrikozen, mocht je niet willen wachten op de rabarber! Lieve groet, Karmijn

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.