Clafoutis met rabarber

Clafoutis is in Frankrijk een beetje zoals hier de appeltaart. Het wordt door het hele land gemaakt, maar met veel verschillen in receptuur. De Fransen eten Clafoutis vaak als dessert en elk Franse familie heeft wel een familierecept. Onze familie had wel een huis in Frankrijk, maar helaas geen eeuwenoud familierecept. Toch maakten we vaak met behulp van Franse recepten Clafoutis, omdat het daar past en vooral ook omdat het makkelijk, snel en lekker is. Dit recept is speciaal voor ons lieve moeder, die dit voorjaar weer een keer mee mag naar haar favoriete plekje in Frankrijk.

De Clafoutis met rabarber is een hele lekkere en makkelijke manier om rabarber te gebruiken. Het gaat er gewoon rauw in en de custard van de taart is verrukkelijk in combinatie met rabarber. Dit recept is gebaseerd op een recept uit een Frans kookboekje met hartige en zoete Clafoutis, dat ik ooit van mijn lieve zus kreeg, die nog altijd geniet van het familiehuis in Frankrijk. In dit boekje wordt maïzena gebruikt door de custard voor de binding, maar je kunt ook gewone tarwebloem gebruiken of tapioca. Het is weer net iets anders dan mijn andere Clafoutis recept (zie peren clafoutis), maar ook heel lekker. 

Zoals ik al aangaf, je kunt clafoutis op veel manieren maken. Sommigen maken hun melk warm, soms wordt alleen melk gebruikt, soms in combinatie met slagroom en vaak ook creme fraiche. Een enkele keer zie je clafoutis in een bladerdeeg gegoten, zoals ik hier heb gedaan. Verwacht niet dat het bladerdeeg heel knapperig wordt, maar he is wel gaar. Aangezien clafoutisbeslag zeer nat is krijgt het deeg niet de kans op te poffen, maar het geeft wel meer eenheid aan de clafoutis en maakt het makkelijk te verdelen. Je ziet ook vaak dat clafoutis in eenpersoonsporties wordt geserveerd, in ramequins. Dan is clafoutis een stuk hoger dan dat je hem maakt op de manier zoals ik het altijd doe, dus ik kan nu niet verklappen wat het verschil is in textuur. Zal het een keer uitproberen. Als bakvorm gebruik ik meestal een glazen of emaille ronde vorm of zoals deze keer een bakblik.

Veel Fransen vinden clafoutis het lekkerst als het lauwwarm is, met nog wat creme fraiche erbij en poedersuiker erop. Zelf vind ik het minstens zo lekker afgekoeld. Je kunt ditzelfde recept gebruiken met ander fruit, bijvoorbeeld blauwe bessen of pruimen. Je kunt ook kiezen voor peren, zoals in mijn andere Clafoutis recept. Of kies voor andere custardachtige taartjes: Pasteis de Belém, Rabarber custard cake, Ricotta custardtaart, Tom pouce, Citroentaart of Scones met lemoncurd.


Clafoutis met rabarber

8 a 10 stukjes | Franse keuken | gebak/dessert | bereiding 15 min | baktijd 35 min

Clafoutis met rabarber

Ingrediënten

 • roomboter om royaal in te vetten
 • 2 el amandelmeel of paneermeel
 • 250 ml melk (eventueel plantaardig)
 • 250 ml verse slagroom
 • 50 g maïzena (te vervangen door tarwebloem of tapioca)
 • 2 eieren en 2 eidooiers (of 3 eieren)
 • 150 g suiker + 30 voor de rabarber (evt. erythritol)
 • 500 g rabarber
 • 1 tl vanille extract
 • snuf zout

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor 180°C. Kies een bakvorm die niet kan lekken en vet deze royaal in met roomboter (op z’n Frans). Bestrooi de bodem met amandelmeel, paneermeel of een beetje suiker.
 2. Snijd de rabarber in plakjes en als ze heel groot zijn, halve plakjes. Doe de 30g suiker erbij en kneed met je handen even goed door elkaar en verdeel over de bodem van je vorm.
 3. Neem een mengkom en doe hier overige suiker, zout, vanille extract en maïzena in en voeg de eieren toe. Klop met een garde tot het goed is vermengd. Giet de slagroom erbij en mix weer even en vervolgens voeg je beetje bij beetje de melk toe en blijf je nog 10 seconden kloppen.
 4. Giet het beslag voorzichtig in de vorm, zodat de rabarberstukjes niet te veel gaan verplaatsen en schuif de vorm in de oven. Bak de clafoutis voor 35 minuten. Hij wiebelt nog een beetje maar is wel duidelijk één geheel geworden. Eventueel geef je het nog 5 minuutjes.

Serveer lauw of koud met eventueel een beetje creme fraiche en/of wat poedersuiker.

Clafoutis met rabarber

Misschien vind je dit ook lekker:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.