Baba ganoush

Als auberginelover maak ik al heel lang mijn eigen versie van Baba ganoush. Het is een eigen versie, omdat ik voor internettijden gewoon smaken bij elkaar voegde die leken op iets wat ik ooit had gegeten. Mijn familie vond het ook heel lekker als ik het bij de borrel serveerde met toastjes en mijn nichtje vroeg altijd of ik wel die auberginedip wilde maken als er weer een verjaardag of etentje was. Uiteindelijk heb ik het recept wel een beetje meer gemaakt als Baba ganoush, maar met een eigen twist. Dit is een heerlijk vega smeersel voor op een cracker, toastje of boterham of als dip bij rauwkost of platbrood, zoals pita. Het hoort ook echt thuis op een Mezze borrelplank, met kleine hapjes als voorgerecht of meer in de vorm van een Mezze buffet, waarbij je allerlei gerechten kunt kiezen.

Baba ganoush komt oorspronkelijk uit Libanon en wordt vaak gemaakt met aubergine die gegaard is op het vuur of de grill. Op die manier gaat de schil blakeren en wordt de binnenkant lekker smeuïg en rokerig.  Bij veel mensen thuis is dit geen dagelijkse kookmethode, dus daarom rooster ik de aubergine altijd in de oven, door de helft gesneden, ingesneden en ingesmeerd met olie, gerookte paprika, zout en liggend op een geplet knoflookteentje. Op die manier krijg je toch een beetje geroosterd effect en met het geroosterd paprikapoeder, ook een beetje geroosterde smaak. Vervolgens hoor je het vruchtvlees uit de geblakerde schil te schrapen en daar maak je de dip mee. Echter ben ik zo gek op de smaak van de schil, dus ik blender de hele aubergine op de pulse-stand met schil en al. Pulseer het, zodat het een beetje grof blijft en er wat textuur in zit, tenzij je het als dip wilt gebruiken dan is het iets praktischer om het fijner te pureren. De aubergine wordt vervolgens smeuïg gemaakt en op smaak gebracht met wat sesampasta (tahin), olijfolie, citroensap, de meegeroosterde knoflook, komijn, peterselie en zout. Soms doe ik er nog een lepel Griekse yoghurt door. Garneer eventueel met nog wat verse peterselie of koriander, een beetje olijfolie en nog een beetje geroosterd paprikapoeder  en je kunt heerlijk smullen.


Baba ganoush

1 bakje van 300 ml | oventijd 40 min | bereiding 5 min

Ingrediënten

 • 1 aubergine
 • 2 knoflooktenen
 • 1 el citroensap
 • 2 tl tahin
 • 1 el Griekse Yoghurt
 • 2 tl extra vierge olijfolie + voor roosteren aubergine
 • verse bladpeterselie of koriander, fijn gehakt
 • flinke snuf (himalaya) zout 1/8 tl + voor roosteren aubergine
 • Snuf komijnpoeder
 • Snuf gerookt paprikapoeder + voor het roosteren aubergine
 • Optioneel: chilivlokken om mee te bakken

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C en neem een braadslede of ovenschaal waar twee helften aubergine in passen.
 2. Snij het kroontje van de aubergine en snij hem dan in de lengte doormidden. Snij de auberginehelften aan de vleeskant in met een ruitpatroon, zodat smaken er in kunnen trekken en de garing iets vlotter gaat.
 3. Giet een aardig laagje olijfolie over de vleeskant van de aubergine, dan een snuf zout en wat paprika poeder. Plet de knoflooktenen met schil en al en leg ze op de braadslede of ovenschaal en leg daarop de auberginehelften met de vleeskant naar beneden. Schuif ze in de oven en zet je wekker op 40 minuten. Als het vruchtvlees lekker zacht is geworden zijn ze klaar, zo niet, doe ze er nog 10 minuutjes in.
 4. Doe de auberginehelften, het vruchtvlees uit de meegebakken knoflooktenen en alle overige ingrediënten in een staafmixerbakje of keukenmachine en pulseer tot je een mooie niet helemaal gladde substantie hebt. Tenzij je dat natuurlijk liever hebt, bijvoorbeeld als je het als dip wilt gebruiken! Proef even en pas zout en kruiden aan naar smaak.

Hou je ook zo van smeersels en dips? Probeer dan deze ook eens:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.