Rijstnoedel salade met kip

We krijgen steeds warmere zomers en ik weet niet of dat voor jullie geldt, maar ik eet echt heel anders met dit weer. Na jaren in warme gebieden te hebben gewoond heb ik zo mijn zomerse gewoontes. Zo eet ik veel fruit in de vorm van smoothie, salade, sorbetijs of in de Sangría! Tussendoor een koud soepje en misschien een quesadilla. ’s Avonds eet ik het liefst tapasachtig eten, dus wat verschillende dingen om van te pikken of een maaltijdsalade. Dat laatste kan van alles zijn, maar mijn favoriet is wel die met Aziatische smaken met zo’n lekkere zout/zoet/zuur/pit balans. 

De dressing is eigenlijk wel het meest essentiële van dit gerecht. Zorg dat je goed proeft en de voor jou de ultieme zout/zoet/zuur/pit balans hebt. Als basis voor de salade gebruik ik dun gesneden wortel en kool en daar kun je nog komkommer, boontjes, mango, taugé of paprika aan toe voegen. Als proteïne kun je kiezen voor kip, garnaal of tofoe en qua topping kun je variëren naar gelang je smaak, je bui of wat je in huis hebt. Verse koriander is natuurlijk altijd goed, maar denk ook aan gekookt ei, gefrituurde sjalotjes, ingemaakte ui, cashew nootjes of geroosterde sesamzaadjes. Wanneer je er een maaltijdsalade van wilt maken dan kun je er wat meer rijstnoedels in verwerken (zeker met van die grote mannen aan tafel), maar zonder of met een beetje is als lichte maaltijd ook heerlijk.

Zomerse maaltijd

Ingrediënten

4 personen

 • 4-6 kippendij
 • 1 pakje rijstnoedels

Marinade

 • 3 el zoute sojasaus
 • 3 knoflooktenen
 • 1 el palmsuiker
 • 2tl sriracha
 • Zout
 • Peper
 • 1el 5-spice kruiden

Salade

 • 1/4 spitskool
 • 2 wortels
 • flinke hand sperziebonen
 • 1 limoen
 • 1 mango
 • 1 handje cashew nootjes
 • 1 handje verse koriander

Dressing

 • 1 el tamarindepasta
 • 1 el zoute sojasaus
 • 1 el sesamolie
 • 1 el rijstazijn
 • 2 el vissaus
 • 1 tl sriracha
 • 1 el gembersiroop

Bereiding

 1. 2uur van te voren! Meng alle ingrediënten voor de marinade. Knip of snij de kip in reepjes en doe samen met de marinade in een plastic zak. Kneed even, zodat de marinade goed is verdeeld en leg in de koelkast.
 2. Maak de dressing voor de salade door alle ingrediënten te mengen. Zet apart.
 3. Bereid de rijstnoedels zoals aangegeven op de verpakking en giet ze royaal af met koud water, zodat je het zetmeel eraf spoelt en ze niet gaan kleven. Laat afkoelen in het vergiet. Toch bang dat ze gaan kleven? Roer er vast wat sesam- of kokosolie door.
 4. Maak de sperzieboontjes schoon, kook ze gaar en laat afkoelen. Snij nu juliennes (dunne reepjes) van de wortel en de spitskool en bestrooi met zout en voeg het limoensap toe. Kneed even door elkaar.
 5. Schil de mango met een dunschiller en snij het vruchtvlees in tot de pit in de breedte in dunne reepjes. Snij vervolgens in de lengte dunne plakken van de mango, zodat er juliennes mango af komen. Leg op de andere groente en schep er door heen. 
 6. Snij de sperziebonen in de lengte doormidden en schep voorzichtig door de salade.
 7. Gaar de kip in de airfryer op 200°C in 10 minuten en na het omscheppen nog 5 minuten gaar en beetje gebruind. Je kunt de kip natuurlijk ook in de wok bakken. Laat even afkoelen.
 8. Meng de dressing en de kip goed door de salade. Strooi de cashews en de koriander boven op de salade.

Serveer met bijvoorbeeld kroepoek, emping, gekookt ei voor wat extra eiwit, ingemaakte ui, sambal of gefrituurde sjalotjes.

3 gedachtes over “Rijstnoedel salade met kip

 1. Pingback: Rode ui op zoetzoutzuur | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Zomers lekkers | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.