Bosbesroomkaas plaatkoek

Deze heerlijke plaatkoek heeft een zoutige koekbodem, een smeuïge roomkaas met bosbessen vulling en een knapperige kruimellaag boven op. Een plaatkoek is geen taart, maar meer een decadente koek. Het is handig als traktatie (vroeger bij de kids op school) en je kunt het zo uit de hand eten, dus ook makkelijk meenemen. Voor een kleine portie snijd je ze in kleine vierkantjes of je snijd het in repen als een wat royalere portie. Dit recept is gebaseerd op een Amerikaans recept dat ik een keer zag langskomen. Ik was al gek op het plaatkoek concept en deze leek me echt heerlijk. Andere plaatkoekfavorieten zijn rabarber custard plaatkoek, appel-havermoutplaatkoek en de citroencurdplaatkoek die je ook kunt maken met passievrucht.

Ingrediënten

De bodem

 • boter of bakspray om in te vetten
 • 240g boter, gesmolten
 • 100g suiker
 • 320g bloem
 • 1/2 tl zout

De vulling

 • 250g roomkaas, op kamertemperatuur
 • 100g  suiker
 • 1 groot ei
 • 40g zure room (eventueel te vervangen door roomkaas)
 • 1 tl.  puur vanille extract
 • Sap van 1 citroen (rond 40g)
 • 300g bosbessen (vers of diepvries)

De kruimeltopping

 • 100g boter, gesmolten
 • 80g kristalsuiker
 • 100g bloem
 • 50g havermout
 • flinke snuf zout
 • schil van 1 citroen

Bereiding

 1. Maak de bodem: verwarm de oven voor op 180°C en vet een vierkante of rechthoekige bakvorm in (30x20cm) in met bakspray of boter en bekleed met bakpapier.
 2. Meng in een mengkom met een vork de bloem, zout en suiker goed door elkaar en doe er dan de gesmolten boter bij. Roer weer met een vork tot goed vermengd en verdeel het deeg over de bodem van de vorm. Door met een vork te roeren blijft het een luchtig deeg en overwerk je het minder makkelijk. Duw het deeg aan met de achterkant van een lepel en zorg dat de randen een beetje recht zijn. Dat ziet er mooier uit als je straks repen snijdt. Bak de bodem tot deze licht goudbruin is in 20-25 minuten. Laat even afkoelen tot je de vulling en de kruimeltopping af hebt.
 3. Maak de vulling: Klop in een grote mengkom de roomkaas, crème fraîche en suiker samen tot er geen klontjes meer in zitten.  Voeg het ei toe en roer tot het goed gemengd is. Voeg de vanille en het citroensap erbij en meng.  Vouw vervolgens de bosbessen door de vulling met een spatel.
 4. Maak de kruimeltopping: Meng in een kleine kom suiker, bloem, havermout, zout en citroenschil tot het goed is vermengd. Giet dan de gesmolten erbij en roer voorzichtig door elkaar tot het mengsel op nat zand lijkt. Giet eerst de vulling over de bodem en verdeel met een spatel. Verdeel dan kruimeltopping op de vulling tot een gelijkmatige bovenlaag.  Bak de plaattaart tot de topping goudkleurig is en het midden net gaar, in 40 minuten. 
 5. Laat 20 minuten afkoelen tot kamertemperatuur en koel dan nog minimaal 1 uur tot volledig gekoeld.

Een gedachte over “Bosbesroomkaas plaatkoek

 1. Pingback: Pindakaas- en jam Flapjacks | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.