rabarber plaatkoek

Rabarber plaatkoek

Even een weekje rust op het blog, want mijn dochter Belén is geslaagd! Ik ben super trots op haar. Voor de gelegenheid heb ik vorige week deze rabarber-aardbei-kruimel-plaatkoek gemaakt. Het is gebaseerd op mijn vertrouwde recept van plaatkoek met haver en fruit, gevuld met een heerlijke rabarber-aardbei compôte! Zo lekker fris en een tikkeltje zuur. De onderkant is stevig genoeg en toch luchtig door het amandelmeel en de bovenkant lekker knapperig. Dat kleine beetje zout in het deeg maakt de koek perfect wat mij betreft. Je kunt het natuurlijk ook als taart maken, maar die hapklare vierkantjes vind ik altijd erg handig om uit te delen, of om mee te nemen naar picknick of strand. Dus koop nog even wat rabarber nu het nog kan en maak deze heerlijke plaatkoek. Toefje slagroom, custardsaus of vanilleijs is er lekker bij, maar echt niet perse nodig hoor!


De combinatie van meelsoorten heb ik in dit recept iets aangepast aan het resultaat wat ik wilde. Mijn vertrouwde recept maak ik vaak met deels haver en deels volkoren speltmeel (zie recept). Gevuld met appel-, pruimen- of rabarbercompôte heeft dat recept heel vaak succes gehad als traktatie op school en werk. Deze Rabarber plaatkruimelkoek heb ik met deels havermeel en deels amandelmeel gemaakt met een iets dikkere bodem. Je kunt ook prima havermeel vervangen door tarwebloem.


De compôte van aardbei en rabarber is zalig en mooi van kleur. Je kunt rabarbercompôte natuurlijk ook kopen in een pot. Doe daar wat verse of diepvries aardbeien doorheen en dat werkt ook prima. Maar nu het nog rabarberseizoen is hebben verse producten toch wel mijn voorkeur. De compôte is overigens ook heerlijk door de yoghurt of bij ijs, dus als je niet alles nodig hebt bewaar het in een afgesloten bakje in de koelkast, dan houd je het zeker 5 dagen goed.

Rabarber plaatkoek

Rabarber plaatkoek

12 porties uit bakvorm 25×25 cm | bereiding 45 min | baktijd 45 min

Ingrediënten

Rabarber-aardbei compôte

 • 400 g fruit -moes of -compote naar keuze

OF

 • 300 g rabarber
 • 250 g aardbeien
 • sap van 1/2 citroen
 • 80 g rietsuiker

Onderlaag

 • 100 g havermout
 • 50 g havermeel
 • 150 g amandelmeel
 • 150 g gesmolten roomboter
 • 150 g rietsuiker
 • 75 g ei (ca 1,5 stuks)
 • 6 g bakpoeder
 • 1/4 tl zout

Kruimlaag

 • 100 g havermout
 • 100 g havermeel of amandelmeel
 • 50 g rietsuiker
 • 50 g basterdsuiker
 • 100 g koude boter in blokjes
 • Restje ei van onderlaag
 • 1/8 tl zout

Bereiding

Rabarber-aardbei compôte

De compôte kun je tot drie dagen van te voren maken in in de koelkast bewaren. Maak de rabarber en aardbeien schoon en snij in stukjes. Kook het fruit met de suiker en citroensap in 20 minuutjes in tot een compôte. Roer af en toe en laat de deksel eraf, zodat water kan verdampen.

Onder en bovenlaag

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Neem een vorm van 25 x 25 cm of vergelijkbaar en boter deze goed in.
 3. Meng in een mengkom alle ingrediënten van de onderste laag met een pollepel of een spatel tot een nat klonterig deeg en verdeel dit over de bodem van de vorm. Druk aan en maak gelijk met je hand of de achterkant van een lepel. Bak de onderlaag 15 minuten in de oven.
 4. Meng ondertussen in dezelfde mengkom alle ingrediënten voor de kruimellaag met je vingertoppen tot een vochtig kruimelig deeg, een beetje als nat zand.
 5. Als de onderlaag uit de oven is verdeel je de fruitmoes- of compôte over de onderlaag en verdeel de kruimellaag daar over. Zorg wel dat er nog stukjes fruit zichtbaar blijven! Druk de kruimellaag een beetje aan, maar niet te stevig!
 6. Zet de plaatkoek in het midden van de oven en bak in 30 á 35 minuten goudbruin. Snijd de koek in rechthoeken of vierkantjes wanneer die nog in de vorm zit en nog heet is en laat dan helemaal afkoelen, dan krijgt de koek meer stevigheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.