Bruine boter appelcake

Bruine boter geeft een heerlijke notige diepe smaak aan hartige en zoete gerechten. Een omgekeerde cake met appel of peer die perfect past bij de herfst. Laatst kreeg ik heerlijke goudranetten uit de tuin van mijn schoonzus en die waren heerlijk in deze cake. Ik maak cake graag met een zelf samengestelde glütenvrije mix, omdat dat de notige smaak versterkt en ik als het even kan niet teveel tarwe wil eten. Het liefst gebruik ik ook kokosbloemsuiker, dat van zichzelf al een beetje karamelachtig smaakt, maar dat ik is uiteraard niet persé nodig. Je kunt ook kiezen voor basterdsuiker of rietsuiker of een combinatie daarvan. De cake is simpel te maken en het werk zit vooral in het maken van de bruine boter en het aanbakken van het fruit. Overigens kan ik me voorstellen dat dit ook heel lekker is met ander fruit, zoals ananas of pruimen. Echt weer zo’n basisrecept met fruit waar je alle kanten op kan. Ik houd er van!

Dit recept is geïnspireerd op een recept van Olive magazine waar ze hem met tarwebloem en peer maken. Een erg leuke site om lekkere ideeën op te doen, voor de liefhebbers. Je zou denken dat bruine boter niet zoveel verschil maakt, maar dat doet het wel degelijk. Uiteraard kun je deze cake ook prima zonder maken, maar dan mist het die diepe karamelachtige smaak. Probeer het een keer en je zult het verschil merken. Het past goed bij een kop thee op een regenachtige dag na een wandeling in de herfst of winter. Als ik zo voor alledag bak, dan doe ik dat graag beetje verantwoorder dan wanneer ik voor speciale gelegenheden bak. En de grote uitdaging is dan altijd om het qua structuur en smaak wel echt goed te krijgen, maar met minder slechte ingrediënten.

De glütenvrije bakmixen in de supermarkt bevatten vaak meelsoorten met heel veel meelsoorten in die ik niet echt fijn vind, zoals aardappelzetmeel en maïszetmeel of e-nummers. Daarom ben ik zelf gaan experimenteren en vind ik deze combinatie van cassavemeel, amandelmeel en rijstemeel het prettigst, zowel qua smaak als qua kruim. De cake krijgt een losse grove kruim en heeft een lekkere volle smaak. Let op dat je wel cassavemeel neemt en niet tapioca, want dat is puur zetmeel. Mocht je lastig aan cassavemeel kopen dan kun je het ook vervangen door havermeel of boekweitmeel. Zelf bestel ik graag bij de Notenshop of bij Holland & Barreth.

Wil je toch geen bruine boter maken, probeer dan mijn andere appelcake, frangipane met peer of appel of peer tarte tatin!

Bruine boter omgekeerde appelcake

cake 20 cm diameter | 6 á 8 personen | bereiding 30 min | oventijd 30 min

Ingrediënten

 • 175 g roomboter ongezouten , op kamertemperatuur +extra voor invetten
 • 3-4 peren of appels geschild, klokhuis verwijderd en in plakjes gesneden (schoon heb je tussen 150g en 200 g nodig)
 • Sap van 1/4 citroen
 • 150 g kokosbloemsuiker of basterdsuiker
 • 2x snuf zout
 • 1 tl vanille extract
 • 2 eieren
 • 50 g rijstmeel
 • 50 g cassavemeel
 • 50g amandelmeel
 • tl bakpoeder

Bereiding

 1. Bereid een diepe taartvorm met een diameter van 18-20 cm voor door deze in te vetten met roomboter en de bodem en zijkant met bakpapier te bekleden. Zet de oven op 180°C.
 2. Schil de appels of peren, snijd ze in 4 parten en elke part in plakjes. Besprenkel ze met het citroensap en zet ze apart.
 3. Smelt 25 g boter in een kleine koekenpan en bak tot deze bruin en nootachtig is. Voeg de appel/peer plakjes, snuf zout en 1 eetlepel van de suiker toe en bak al roerend tot ze gekarameliseerd en stroperig zijn en de suiker is opgelost.  Zet het vuur uit en laat ze afkoelen.
 4. Smelt de resterende boter (150g) in een steelpannetje en laat koken tot de boter goudbruin is en nootachtig ruikt.  Giet de bruine boter door een zeef in een kom en laat afkoelen, maar blijf af en toe roeren. Het moet iets steviger worden maar wel op kamertemperatuur blijven. Neem half uurtje pauze of zorg dat je de stappen t/m 4 eerder op de dag doet.
 5. Pak je voorbereide vorm en haal met een vork de plakjes peer/appel uit de pan en schik ze goed tegen elkaar aan in een enkele laag op de bodem van de vorm en nog een laagje daarop als je genoeg hebt of doe de overgebleven stukjes door het beslag. Bewaar de overgebleven karamel.
 6. Klop de afgekoelde bruine boter en de resterende suiker en een klein snufje zout met een staande mixer of handmixer luchtig op.  Klop één voor één de eieren erdoor en als alles goed is vermengd schep je met een spatel de bloemsoorten en het bakpoeder erdoor.  Schep het beslag dan op de peren/appels in de vorm en tik de vorm een paar keer op de aanrecht, zodat luchtbellen verdwijnen en het oppervlak glad is. Bak de cake in 25-30 minuten of tot een satéprikker er droog uit komt. Heb je donkere suiker gebruik? Dek de cake dan de eerste 15 minuten af met zilverfolie, zodat de bovenkant niet te donker wordt.
 7. Laat de cake 5 minuten afkoelen in de vorm en stort dan op een serveerschaal. Verwijder het bakpapier voorzichtig. Verwarm de overgebleven karamel en strijk met een kwastje over de peren/appels, zodat ze gaan glimmen. Heb je niet genoeg, dan kun je wat honing of ahorn mee verwarmen.

Serveer lauwwarm of koud met crème fraîche, slagroom of ijs!

4 gedachtes over “Bruine boter appelcake

  • Hoi Patricia, je kunt alleen amandelmeel gebruiken, maar je kunt ook havermeel en/of boekweitmeel er bij doen. En als je ie niet glütenvrij hoeft kun je ook 75g amandel en 75g tarwebloem doen. Hoop dat je de cake lekker vindt. Lieve groet Karmijn

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.