Ricotta custard taart

Alles wat custardachtig is vind ik zalig en dit is weer zo’n fijn custardtaartje. Het is een handig taartje om in je bakrepertoire te hebben voor als je nog even iets moet maken voor bij de thee of als dessert. Dit ricotta custard taartje zit ergens tussen cheesecake, flan/clafoutis en citroenvierkantjes in en je kunt variëren qua fruit maar ook de bodem kun je zo simpel of bewerkelijk maken als je zelf wilt. Bosbessen zijn heerlijk in deze taart; niet te zoet, ietsje zuur en ze ploppen mooi open tijdens het bakken. Maar kersen, dunne appelschijfjes of bijvoorbeeld kruisbessen lijken me er ook heerlijk in. Je hoeft het fruit niet mee te bakken, want een naturel ricotta custardbasis leent zich ook super goed voor een topping van bijvoorbeeld tropische fruit, verse aardbeien met frambozen of rabarber!


Wat betreft de vulling. Met ricotta is de vullig van deze taart jammie, maar de ricotta is ook prima te vervangen door creamcheese of mascarpone. Fruit kun je zelf kiezen. Je kunt kunt fruit kiezen dat je mee kunt bakken in de vulling. Zo vind ik bosbessen er heel lekker in, omdat ze niet te zoet zijn en wel veel smaak hebben. Maar je kunt de vulling ook bakken met kersen of kruisbessen. Wil je bijvoorbeeld graag frambozen of tropisch fruit zoals passievrucht en mango gebruiken, dan kan je de vulling gewoon naturel houden (eventueel nog wat citroensap er door) en dan serveer je het als een custardgebakje met een lekkere saus van frambozen of een tropische fruitsalade, ook erg lekker.


Je kunt zelf kiezen welke bodem je lekker of handig vindt. Een zanddeeg bodem, zoals ik bij de citroenvierkantjes gebruik, doet het super goed in combinatie met custard (zie foto met tropische fruitsalade). Maar je kunt de taart ook prima maken met simpel en snel kant-en-klaar bladerdeeg (zie foto met de bosbessenvulling). En je kunt zelfs nog gaan voor een koekjesbodem, net als bij een cheesecake. Net waar je zin in hebt en wat je in huis hebt.

Het liefst maak ik deze taart in een vierkante of rechthoekige vorm en dan snij ik er rechthoeken of vierkantjes van. Ik ben super blij met mijn nieuwe emaille bakblikken van Dille & Kamillie (geen sponsoring). In de twee voorbeelden op de foto’s heb ik voor de bosbesvariant de grote vorm van 27 x 31 cm (emaille vorm groot) gebruikt, waarbij de bodem bijna zo dik is als de vulling en je de taart gemakkelijk met je handen kunt eten. Super voor een picknick! En voor de variant met de tropische fruitsalade heb ik de kleine vierkante vorm van 25 x 25 cm (emaille vorm klein) gebruikt en er mooie rechthoekige taartjes van gesneden. Maar je kunt uiteraard ook voor rond gaan! Neem geen vorm met losse bodem, tenzij je ook een deegrand maakt, want anders gaat de vulling uit de vorm lekken, omdat de vulling erg vloeibaar is als ie de oven in gaat.

bosbes ricottataart
Ricotta custardtaartje met bosbessen en een bladerdeegbodem

Ricotta custard taart

10 á 16 porties | bereiding 15 min | baktijd 30-35 min

Ingrediënten

Zanddeeg bodem

 • 225 g tarwebloem
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 75 g witte basterdsuiker of poedersuiker
 • 150 g boter, gesmolten
 • 1/4 tl zout

Bladerdeeg bodem

 • Kant en klaar bladerdeeg 1 grote verse rechthoekige of 6x diepvries bladerdeeg

Koekjes bodem

 • 200 g koekjes naar eigen smaak (ik gebruik graag haverkoekjes)
 • 100 g gesmolten boter
 • snufje zout

Voor de vulling

 • 340 g ricotta kaas (te vervangen door creamcheese of mascarpone) 
 • 3 eieren 
 • 125 g suiker 
 • 1 tl vanille extract 
 • 1 biologische citroen, zest
 • optioneel: sap van 1/2 citroen
 • 2 el of 20 g maïzena 
 • 1 snuf zout 
 • 150 tot 200 g bosbessen, kersen of frambozen (bevroren of vers)

Bereiding

De bodem van zanddeeg: Vet de vorm in met boter en bekleed met bakpapier. Verwarm je oven voor op 180°C. Meng in een mengkom de bloem, bakpoeder, suiker, gesmolten boter en zout met een vork tot een kruimelig deeg. Druk het deeg in de bodem van je vorm. Bak de bodem 10-15 minuten in de oven of totdat het mooi licht goudbruin kleurt. Haal uit de oven en zet dan de oven op 175°C.


De bodem van bladerdeeg: Vet de vorm in met boter en bekleed met bakpapier of gebruik het bakpapier van het verse bladerdeeg (niet doen bij bevroren bladerdeeg). Leg het bladerdeeg in de vorm en zorg voor een opstaande rand. Je kunt het deeg over de rand laten hangen en na het bakken afsnijden of je snijd het nu bij voor het bakken, dat heeft mijn voorkeur. Prik met een vork gaatjes in de bodem, maar niet helemaal doorprikken, anders gaat de vloeibare vulling er straks doorheen. Zet de vorm in de koelkast tot je deze kunt vullen.

De bodem van koekjes: Vet de vorm in met boter en bekleed met bakpapier. Smelt de boter en doe er het zout bij. Maal de koekjes in een keukenmachine fijn of leg ze in een schone theedoek en druk ze fijn met een deegrol. Meng de koekjeskruim met de boter goed door elkaar en druk vervolgens goed aan in de voorbereide vorm. Een rand is niet nodig, dus alleen de bodem. Zet de vorm in de koelkast tot je deze kunt vullen.

De vulling

 1. Verwarm de oven voor op 175°C.
 2. Combineer alle ingrediënten, dus de ricotta (of creamcheese/mascarpone), eieren, suiker, vanille-extract, maïszetmeel en zout, in een kom en meng goed met een garde. Giet de vulling op de taartbodem. Bestrooi de bovenkant met de bessen of ander fruit, als je fruit wilt meebakken in de vulling.
 3. Bak de taart in 30 á 35 minuten op 175 ° C  tot het midden stevig maar nog beetje wiebelig is. Het stijft verder op als de vulling afkoelt.
 4. Wacht tot de taart helemaal is afgekoeld voordat je hem uit de vorm haalt. Bestrooi met poedersuiker als je wilt en serveer. En als je het fruit niet er in, maar er op wilt doen, serveer het dan erbij of snij mooie rechthoekige of vierkante gebakjes en lepel het fruit er op eventueel met nog wat poedersuiker erover.

Ricotta custard taartje met tropisch fruit

Hou je ook zo van custard? Dan vind je de clafoutis taart, tompoucen, vruchtentartelettes, frangipane taart, de zijdezachte citroentaart of citroenviekantjes vast ook heel lekker!

Een gedachte over “Ricotta custard taart

 1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.