Indiase Jaipursalade (Made in India)

Deze salade maakte ik al voordat ik het prachtige boek Made in India van Meera Sodha kocht. Op zich is de combinatie kool en wortel natuurlijk heel veel gebruikt in verscheidene keukens. Met een wat zoetzure dressing is het perfect bij wat zwaardere-, pittige- of wat vettige gerechten zoals pulled pork, lamsschenkel of gebraden kip. Wat ik zo heerlijk vind van de Indiase keuken is al die bijgerechten, waardoor de maaltijd echt een feest van smaken wordt. Sinds ik in Norwich zo lekker Indiaas had gegeten in juli ben ik weer helemaal in het boek van Meera Sodha gedoken en maak ik graag Indiaas eten. Deze salade is een heerlijke frisse toevoeging aan een Indiase maaltijd. Bijvoorbeeld bij de Indiase lamsschenkel, de Indiase boterkip of de Vegetarische Madras curry. Samen met een lekkere chutney, zoals de korianderchutney of mangochutney, wat rijst of zelfgemaakt snel naanbrood en wat komkommer raïta is het een ware feestmaaltijd vol smaak.

Meera heeft deze salade Jaipur genoemd, omdat de rode kool en rode ui alles roze kleuren op den duur, net als de Indiase beroemde roze stad Jaipur. De ingrediënten van deze salade kunnen variëren, maar de basis is toch wel kool, wortel, zout en citroen of limoen. Rode kool, witte kool, daikon, appel, rode ui, bietjes, er kan heel veel. En dat geldt ook voor de verse kruiden, waar Meera verse munt en koriander gebruikt kun je ook dille, basilicum of peterselie gebruiken, zeker als je het bij een niet Indiase maaltijd maakt. Ook zonder die extra’s is het al lekker hoor, kijk maar naar mijn foto. Ik had niet zoveel in huis.

Indiase feestmaaltijd

De dressing heeft zuur van citroen, zout, chilipeper voor wat pittigheid en suiker, honing of agavesiroop voor een zoetje. De groenten kun je zelf in julienne sliertjes snijden (heel meditatief) of je kunt ze raspen met de hand of in de machine. Maar mocht je een mandoline hebben dan zou ik daar voor gaan. Ik heb er verschillende mandolines uitgeprobeerd en kom toch weer uit bij die ene die ik vroeger in de professionele keuken gebruikte, de Japanse Benriner. Simpel, stevig, scherp en onverwoestbaar, zie hier een video! Snijd plakjes en snijd die met een koksmes in reepjes of gebruik een opzetstuk voor julienne.

made in india meera sodha

Dit boek maakt de Indiase keuken toegankelijk voor veel mensen. Het is de perfecte introductie van de rijkdom en veelzijdigheid van de Indiase keuken, zonder dat je overrompeld raakt door de moeilijkheidsgraad of lastig verkrijgbare ingrediënten.

Lees het hele review


Jaipursalade – Indiase koolsalade

bijgerecht Indiase keuken | 4-6 personen | bereiding +/- 15 min

Ingrediënten

 • 1/2 rode kool
 • 2 flinke wortelen
 • 1 rode ui
 • radijs, appel of nog andere groente naar keuze
 • verse munt
 • verse koriander
 • 3 el limoen- of citroensap
 • 1/2 verse rode peper fijngesneden (optioneel)
 • 1 1/2 tl agavesiroop of honing
 • 1 tl (Himalaya) zout

Bereiding

 1. Snijd de v-vormige stronk uit de kool en leg de kool op de snijkant op een plank en snijd nog een keer doormidden. Vervolgens snijd je elk kwart met een scherp mes in dunne repen. Of snijd de kool in de keukenmachine met een schaaf opzetstuk of op de mandoline.
 2. Alle gesneden groenten leg je in een schaal en dan kneed je met je handen de theelepel zout er doorheen. Doe vervolgens alle ingrediënten voor de dressing exclusief het zout (dus wel het citroen/limoensap, chilipeper en de honing of agavesiroop) in een kommetje en proef of de balans tussen goed is en pas zo nodig aan. Giet de dressing vlak voor het eten over de salade (zodat hij niet zompig wordt) meng goed door elkaar en dien op.
 3. Maak de wortelen schoon en snijd er lange, luciferdunne reepjes van; doe hetzelfde met de andere groente die je erbij wilt doen. Pel de ui, snijd hem overlangs doormidden en snijd de helften daarna in dunne plakken. Hak de verse kruiden grof.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.