Een friszure makkelijke vruchtensaus voor bij desserts en taarten maakt alles nóg lekkerder. Zelfgemaakt is zo niet te vergelijken met als je het kant en klaar koopt. Romige vanille Panna cotta met een frambozen coulis, aardbei compôte over een bolletje ijs of een heerlijke kersen compôte bij een chocoladetaart of cheese cake. Je kunt ook gaan voor tropische smaken, zoals een mango compôte bij de Pavlova of een kokos panna cotta! Het verschil tussen coulis en compôte zit in de structuur van de saus. Een coulis is helemaal glad en gezeefd en een compôte heeft nog stukjes fruit, waardoor je wat structuur houdt. Beide lekker en makkelijk te maken van vers- of van diepvriesfruit en in het warme seizoen is dit een uitstekende manier om fruit te verwerken dat echt op moet! Vaak maak ik genoeg, want de dagen erna wordt er nog gretig van gegeten, bijvoorbeeld door de yoghurt, op de havermout of op een bolletje ijs!
Fruit
Rood fruit of tropisch fruit, eigenlijk kun je overal saus of compôte mee maken. Fruitsoorten met veel sap hebben minder extra vloeistof nodig en fruit dat vooral zoet is en weinig zuur heeft, doe ik nog wat citroen- of limoensap bij. Je wilt immers dat de saus een frisse tegenhanger is van een vaak al zoet dessert of taart. Frambozen zijn bijvoorbeeld ook erg lekker als je ze mengt met rode bessen en/of met aardbeien. En het tropische fruit kan ook prima gemengd worden, zoals mango en passievrucht, waarbij de passievrucht extra zuur geeft.
Neem gerust diepvriesfruit, dat gaat prima. Werk je met diepvriesfruit dan verwarm je de saus. Als je vers fruit gebruikt en je gebruikt de saus dezelfde dag, kun je ook het fruit pureren zonder te verwarmen, maar dan is het wel minder lang houdbaar. En ik kan het mis hebben, maar de smaak van het fruit vind ik uitgesprokener als ik het heb verwarmd, dus eigenlijk kies ik daar altijd voor. Van kersen maak ik nooit coulis, want die die vind ik zonde om te pureren en komen het best tot hun recht in een compôte. De compôte maak je door een deel van het fruit in stukjes apart te houden en later door de gepureerde saus te doen. Soms heb ik nog wat coulis over en kun je dat ook heerlijk door vers fruit scheppen voor op een taart of tartelette. Dat ziet er en mooi uit, want het glimt mooi en het is veel lekkerder dan bijvoorbeeld een gelatinelaagje.
Vloeistof en binding
De extra vloeistof waar je de saus mee maakt kan prima water zijn, maar ik gebruik ook graag bessen-, peren-, of appelsap. Betuwe rode- of blauwe bessen sap zijn favoriet voor bij het rode fruit. Bij een coulis gebruik ik minder vocht dan bij een compôte. Voor compôte van peer en appel gebruik ik graag perensap. En voor de tropische vruchten als mango en ananas gebruik ik water met limoensap of ananassap.
Over het algemeen is binden van coulis of compôte niet nodig. Maar soms wil je toch een iets dikkere saus en dan kun je als de saus nog op het vuur staat 2 eetlepels water mengen met 1 eetlepel arrowroot of maïzena en door de saus roeren, nog even laten pruttelen en dan uit zetten.
Zoetstoffen
Qua zoetstoffen is het belangrijk dat je het zuur van het fruit wel behoudt, dus maak je saus niet te zoet, want de taart, ijs of pudding waar het bij komt is vaak al zoet genoeg en heeft eerder een fruitig zure tegenhanger nodig. Kies voor agave, kokosbloemsuiker, honing of erytitrol (poeder of vloeibaar), maar gewone suiker kan natuurlijk ook. Zorg dat je de balans zoet-zuur goed proeft!
Combinaties
Kersen compôte is heerlijk bij chocolade lava cake, chocolade cake of- taart, cheese cake, ijs, alles met vanille, crêpes, panna cotta, griesmeelpudding
Frambozen coulis is heerlijk bij Panna cotta, chocolade desserts, chocolade cake of taart, griesmeelpudding of cheesecake
Aardbeien compôte is heerlijk bij cheesecake, panna cotta, ijs, tartelette (verse aardbeien met beetje coulis), Pavlova
Mango coulis is heerlijk bij cheesecake, ijs, rijstpudding, kokos panna cotta
Mango-passie compôte is heerlijk bij kokos panna cotta, Pavlova, cheesecake, ijs of semi fredo
Coulis & Compôte van fruit

Kersen compôte
- 1 doosje diepvrieskersen
- 1 flesje bessensap Betuwe (rode bes)
- 2 el kokosbloemsuiker
- 1 el arrowroot of maïzena in 2 el water
Bereiding: Zet een pannetje op het vuur en doe de diepvrieskersen en het flesje bessensap (eventueel iets minder dan hele flesje, afhankelijk van hoeveel saus je wilt) er bij. Doe de suiker er bij en laat de saus even 5 minuutjes koken. Meng in een kopje 2 eetlepels water met 1 eetlepel arrowroot (of maïzena), roer het door de saus en laat even meekoken. Vind je de saus nog te dun? Herhaal de laatste stap met weer 1 eetlepel arrowroot. Als je tevreden bent met de dikte zet je het vuur uit en giet je de saus over in een (saus)kom of om af te koelen. Bewaar afgedekt in de koelkast, dan blijft tot een week goed.
Aardbeien coulis/compôte
- 250 g (diepvries) aardbeien (of gemengd met rode besjes en/of frambozen)
- 2 handjes vers fruit (voor compôte)
- 1 flesje bessensap Betuwe (rode bes)
- 2 el kokosbloemsuiker
- 1 el arrowroot of maïzena
Bereiding: Zet een pannetje op het vuur en doe de diepvriesaardbeien en het flesje bessensap of water (eventueel iets minder dan hele flesje, afhankelijk van hoeveel saus je wilt) er bij. Gebruik je water in plaats van bessensap, doe er dan nog sap van een halve citroen bij, want de aardbei kan wel iets meer zuur gebruiken. Doe de suiker er bij en laat de saus even 5 minuutjes koken. Meng in een kopje 2 eetlepels water met 1 eetlepel arrowroot (of maïzena), roer het door de saus en laat even meekoken. Vind je de saus nog te dun? Herhaal de laatste stap met weer 1 eetlepel arrowroot. Als je tevreden bent met de dikte zet je het vuur uit en giet je de saus in een fijne zeef over in een (saus)kom of om af te koelen. Gooi de pitjes weg. Maak het verse fruit schoon en roer het door de coulis als je er een compôte van wilt maken. Bewaar afgedekt in de koelkast, dan blijft tot een week goed.
Frambozen coulis/compôte
- 250 g (diepvries) frambozen
- 100 ml bessensap Betuwe of water
- 20-30 g agave siroop of 3-5 el suiker
Bereiding: Zet een pannetje op het vuur en doe de (diepvries)frambozen in een klein pannetje en zet op het vuur met voldoende water of bessensap dat het fruit nog net niet onder staat. Doe de suiker er bij en laat de saus even 5 minuutjes koken. Vind je de saus nog te dun? Meng dan in een kopje 2 eetlepels water met 1 eetlepel arrowroot (of maïzena), roer het door de saus en laat even meekoken. Herhaal de laatste stap met weer 1 eetlepel arrowroot als je het nog dikker wilt. Als je tevreden bent met de dikte zet je het vuur uit en giet je de saus door een fijne zeef over in een (saus)kom om af te koelen. Gooi de pitjes die achterblijven in de zeef weg. Wil je er een compôte van maken, meng dan nog wat verse frambozen door de afgekoelde coulis. Bewaar afgedekt in de koelkast, dan blijft tot een week goed.
Mango (-passie) compôte
- 250 g mango diepvries
- 1/2 limoen
- 2 el water
- 1-3 el (kokosbloem)suiker
- 1 el arrowroot of maïzena
- optioneel voor passievariant: paar blokjes diepvries passievruchtpulp of verse passiepulp
Bereiding: Zet een pannetje op het vuur en doe de stukjes bevroren mango er in met het water, de limoen en de suiker. Laat dit met een deksel op de pan even 5 minuutjes koken, zodat de mango ontdooit. Haal iets minder dan de helft van de stukjes uit het pannetje en schep in een bakje en houd apart. Je kunt die stukjes nog iets kleiner snijden als je dat mooier vindt. Pureer de overige mango+limoenwater met een staafmixer in de pan of in het mengbakje. Vind je de saus nog te dik? Doe er nog wat water bij tot je de goede dikte hebt en schep dan de stukjes mango en eventueel de passievruchtpulp er door. Bewaar afgedekt in de koelkast, dan blijft tot een week goed.
Snelle mango coulis
- 200-250 verse mango
- 1 limoen
- beetje agavesiroop
- beetje water
Bereiding: Schil de mango en snijd in blokjes. Pureer de mangostukjes met de overige ingrediënten behalve het water en voeg zoveel water toe tot je de gewenste dikte hebt. Lekker om wat mint doorheen te doen voor extra frisheid.
Coulis of compôte van fruit is heerlijk bij o.a.:

Pingback: Witte chocolade mascarpone taart met frambozen | Smaken van Karmijn
Pingback: Amandel chocoladetaart (glutenvrij) | Smaken van Karmijn
Pingback: Pavlova dessert | Smaken van Karmijn
Pingback: Panna cotta | Smaken van Karmijn