Panna cotta

Panna cotta doet het altijd goed als afsluiting van een etentje. Vooral ook voor de kok, want het is makkelijk en snel gemaakt. Dit Italiaanse dessert betekent gekookte (cotta) room (panna) en het is ook niet meer dan dat. Een zijdezacht, wiebelend vanille puddinkje is het resultaat. Qua smaak houd ik het eigenlijk altijd basic met vanille en dan serveer ik het graag met een fruit coulis (gezeefde fruitsaus) of een fruit compôte. Je kunt het houden bij rood fruit, zoals frambozen, aardbeien, bessen of bramen. Of je kunt kiezen voor tropische smaken met de kokos panna cotta in combinatie met een mangocompôte, ook super lekker. Een andere frisse variant is de creme fraîche panna cotta met bijvoorbeeld een gepocheerd peertje en wat geroosterde amandelssnippers. Een panna cotta moet een beetje wiebelen en smelten in je mond, geen stijve pudding dus! Serveer de panna cotta’s in een glas of coupe en serveer de compôte er op of gebruik vormpjes (kunnen ook glazen zijn) en stort de panna cotta’s op een serveerbordje om te serveren. Dit is een dessert dat super handig is voor etentjes zonder stress en altijd een succes.

Wat zijn die Italianen toch sterren in simpel en smaakvol! Dit dessert komt oorspronkelijk uit het Noord Italiaanse Piemonte, bekend om veel zoete heerlijkheden met chocolade en hazelnoot uit Turijn, maar ook bijvoorbeeld van de geweldige wijnen, zoals de Barolo. Die streek staat echt nog hoog op mijn reiswensenlijstje, omdat het er prachtig moet zijn qua natuur, cultuur en rijkdom op culinair gebied. In Italië wordt vaak uitgebreid geluncht en in de avond iets lichts gegeten. Wanneer je 3 tot 5 gangen maakt is een makkelijk dessert wel erg handig natuurlijk, dus daarom maak ik dit ook vaak wanneer ik vind dat ik een dessert moet hebben, maar qua tijd en energie daar eigenlijk geen ruimte voor is. Wil je ook meer lezen over de eetcultuur in Italië, dan raad ik je aan om Smaken van Italië van Claudia Roden (zie mijn review) te lezen. Zij neemt je helemaal mee in de verschillen en overeenkomsten van de Italiaanse keuken, de boerse keuken, de koninklijke keuken, de mediterrane en de Noordelijke keuken. Je komt alles te weten tegen het licht van de geschiedenis van dit prachtige land.

Gebruik goede kwaliteit ingrediënten voor dit dessert, want met maar 2 hoofdingrediënten proef je echt alles. Dus zorg voor goede kwaliteit verse slagroom en echte vanille, een stokje of een theelepel vanillepasta. Het ene vanille extract is het andere niet en dat proef je. Geen chemische smaakstoffen, maar gewoon pure vanille. Zelf gebruik ik graag de biologische vanille pasta van Taylor & Colledge. Gebruik je een verse vanillepeul, zorg dan dat deze nog flexibel is en niet hard en uitgedroogd. Als zoetstof gebruik ik biologische rietsuiker, maar je kunt ook kristal- of basterdsuiker gebruiken. Erythritol vind ik in dit dessert niet zo lekker, omdat het wat chemisch smaakt vind ik en dat is echt zonde in dit dessert. Eventueel kun je wel agavesiroop gebruiken, dan heb je 35 g nodig.

Wil je een lactosevrije panna cotta maken? Dan kun je of de slagroom vervangen door een plantaardige roomvariant of door kokosroom. Qua smaak zou ik dan niet voor soja of haver gaan, omdat daar toch een smaakje aan zit wat met dit toetje niet perse lekker is. Dus ga dan voor amandelroom. Of je kiest voor half plantaardige room of yohgurt en half plantaardige melk. Met alleen melk zou dit dessert naar mijn idee echt te waterig worden en het gaat nu juist om die romigheid!

Storten en serveren

Bedenk even vooraf hoe je de panna cotta wilt serveren. Je kunt kiezen voor een (pudding)vorm, waar je ze uit haalt en ze dan vervolgens op een bordje serveert met saus of compôte en wat vers fruit. Je kunt ook kiezen voor een glas of coupe waarin je de panna cotta laat opstijven en in serveert. Daar kun je de saus of compôte op serveren. Als pudding heb je vaak iets grotere porties en geserveerd in een glas of coupe zijn de porties iets kleiner en kun je met dit recept wel 6 porties maken. Het storten van de panna cotta moet met beleid gebeuren, want je wilt ze mooi gaaf houden natuurlijk. Ik houd het vormpje even in heet water, droog het af. Dan leg ik mijn hand of een bordje op de bovenkant van de vorm en draai met flinke kracht het geheel om. Laat even staan of wiebel voorzichtig de vorm totdat het los komt. Een andere methode is om de zijkanten voorzichtig los te snijden van de vorm met een dun mesje en dan om te keren op een schotel. Er komt vaak een beetje vocht mee met de pudding, dat je het beste even met een keukenpapier kunt weghalen.

Saus en compôte

Panna cotta is op zichzelf heerlijk, maar met een saus of compôte is het super lekker. Ik ben gek om als tegenhanger van dat rijke romige puddinkje een wat zure saus te serveren. Daarom ga ik meestal voor frambozen coulis of ik maak een compôte van rode bessen met aardbei. Als ik een Aziatisch menu heb, dan kies ik voor de kokos panna cotta met een mango compôte. En wil je iets meer frisheid in de panna cotta, kies dan voor de creme fraîche panna cotta en serveer er bijvoorbeeld een heerlijk gepocheerd peertje bij met een beetje van de siroop. Je kunt de recepten van verschillende fruit sauzen en compôtes hier vinden.


Panna cotta

4 personen | Italiaans dessert | bereiding 15 min | 3 u in koelkast

Panna cotta basisrecept

 • 500 ml slagroom
 • 50 g suiker
 • 1 vanillestokje of 1,5 tl vanille-extract
 • 4 blaadjes gelatine

Kokos panna cotta

 • 250 g slagroom
 • 250 g kokosmelk (geen magere)
 • 50 g suiker
 • 1 limoen zest + 1/2 limoen sap
 • 4 blaadjes gelatine

Crème fraîche panna cotta

 • 300 g slagroom
 • 200 g crème fraîche
 • 50 g suiker
 • 1 vanillestokje of 1,5 tl vanille-extract
 • 4 blaadjes gelatine

Bereiding

 1. Leg de gelatine blaadjes in koud water en week voor 5 minuten. Spoel de vormpjes om en zet ze vast klaar op een klein dienblad of in een schaal en maak plek in de koelkast. Of kies glazen of coupes uit waar je ze in laat opstijven en serveert.
 2. Breng de room (voor de andere soorten met de kokosroom+limoen of creme fraîche) met de suiker en vanille aan de kook en laat even 5 minuutjes licht borrelen. Zet het vuur uit en knijp één voor één de blaadjes gelatine uit en roer met een lepel of kleine garde door de room. Gebruik je een vanillestokje? Snijd deze in de lengte doormidden met een scherp mesje en schraap met de achterkant van dat mesje de vanille uit de peul en voeg bij de melk. doe de peulen zelf ook in de melk of zet ze in een pot met suiker, zodat je je eigen vanillesuiker hebt.
 3. Schenk de vormpjes tot iets onder de rand vol en zet de gevulde vormpjes voorzichtig in de koelkast. Gebruik je glazen of coupes en komt er nog compôte op? vul ze dan tot de helft. Laat de panna cotta’s vervolgens minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
 4. Wanneer je de panna cotta’s uit de vormpjes moet halen voor je ze opdient, doop ze dan even in heet water, droog het vormpje af en maak een flinke zwaaibeweging om de pudding op je hand of een bord te lossen. Eventueel kun je met een dun mesje de zijkanten los snijden van de vorm. Heb een beetje geduld!
 5. Serveer de panna cotta’s met een fruitcoulis (saus) of een fruitcompôte, zie mijn recepten. Eventueel een dun koekje of geroosterde nootjes er bij voor wat textuur.

Nog meer toetjes inspiratie nodig?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.