Ceviche van zalm

Ceviche is Peruaans Cultureel Erfgoed en heeft zelfs een speciale Nationale dag gekregen. Best spannend om mijn versie te delen, want kom niet aan het Peruaanse nationale gerecht, zo waarschuwt mijn vriendin Barbara die getrouwd is met een Peruaan! De basis van dit gerecht bestaat uit hele verse vis niet te lang gegaard in citrussap. Hiermee gaart de vis een beetje en worden eventuele bacteriën gedood, waardoor je de bijna rauwe vis veilig kunt eten. Het is een super verfrissend gerecht en wordt in Peru met allerlei vis en schaal- en schelpdieren gemaakt, maar meestal toch wel met witte vis, zoals zeebaars filet. Wereldwijd is het ook een erg populair gerecht geworden en dat vind ik heel begrijpelijk vanwege de eenvoud en puurheid van Ceviche. Ik ben erg gek op rauwe zalm en vind het dan ook een echte traktatie om daar Ceviche mee te maken. Heerlijk als voorgerechtje voor een Spaans/Zuid Amerikaanse maaltijd bijvoorbeeld, waarbij je de Ceviche met tortillachips oppeuzelt. Maar je kunt deze Ceviche ook heel goed als voorgerechtje of lunch serveren.

In Peru wordt Ceviche vaak geserveerd met rode ui, maïs (choclo), avocado, chilipeper (ají), koriander en zoete aardappel (camote, de witte soort). Op die manier is het gewoon een heerlijk lichte zomerse maaltijd, maar bij ons is vis natuurlijk niet zo goedkoop en blijft het vaak een klein bescheiden gerechtje. In Peru geeft elke regio een eigen twist aan de lokale Ceviche, dus er zullen zeker nog meer Ceviche recepten komen. Dit recept heb ik als een borrelhapje gemaakt en de vis en mango worden daarom relatief klein gesneden. Als lunchgerecht zoals in Peru wordt de vis in veel grotere stukken gesneden en duurt het marineren in citrus daarmee ook iets langer dan in dit recept.

Over de oorsprong van Ceviche is men het niet helemaal eens. Sommigen beweren dat het gebaseerd is op Japanse Sashimi, afkomstig van de vele Japanse immigranten in Peru. Maar het lijkt er toch echt op dat deze manier van vis eten al voor de Inca’s is ontstaan en dat alleen de manier waarop het nu wordt gereserveerd door buitenlandse invloeden is gevormd. Immers hebben de Spanjaarden ooit sinaasappel, ui, limoen en citroen geïntroduceerd in Zuid-Amerika. De lokale bevolking gebruikte voor de komst van de Spanjaarden o.a. ‘tumbo’, een cactusvrucht voor dit gerecht. Ik zal niet alle overige theorieën uit de doeken doen, maar voor mij lijkt het aannemelijk dat “Ceviche” afkomstig is van het Quechua (meest gesproken taal in het hele Andesgebied) woord “siwichi” , dat verse of malse vis betekent.

Ceviche met zalm
Ceviche met zalm

Ceviche van zalm

borrelhapje voor 4 personen of een voorgerecht voor 2 personen | bereiding 10 min

Ingredienten

 • 2 (300 g) verse zalmfilets zonder vel, in kleine blokjes gesneden
 • sap van 1 kleine sinaasappelsap
 • sap van 1 limoen
 • 1/2 rode ui, in dunne plakjes gesneden
 • 1/2 mango, in blokjes gesneden
 • 16 plakjes jalapeños uit een potje of sliertjes verse rode chilipeper (ontzaad)
 • 1 handje verse korianderblaadjes
 • Tortillachips of bakbananenchips, om te serveren
 • Verse peper en goed zout (Keltisch, Himalaya of Maldon)

Bereiding

 1. Meng de citrussappen en leg de blokjes zalm er in overdekt met een deksel of plastic folie en zet in de koelkast voor vijf minuten. De vis moet zo veel mogelijk onder het sap blijven, zodat het gelijkmatig gaart, dus druk een beetje aan en vul het sap eventueel aan als je te weinig hebt. Doe deze stap maximaal twintig minuutjes voor het serveren, want hou je de zalm langer in de citrusmarinade dan blijft het door garen en verliest de zalm haar frisheid.
 2. Meng de overige ingrediënten met elkaar in een ander kommetje.
 3. Neem het bakje zalm uit de koelkast. De helft van het sap kan bij de zalm blijven en het overtollige sap kun je eruit laten lopen, opdrinken of weggooien (Leche de tigre noemen ze dat!). Het moet niet te nat zijn, maar er mag nog een beetje sap om de zalm blijven zitten.
 4. Vlak voor het serveren top je de zalm met de overige ingrediënten en schep je het voorzichtig een klein beetje door elkaar. Bestrooi met zout en verse peper en serveer met tortilla chips!

Ceviche is een heerlijk voorafje bij een Zuid Amerikaanse avond. Hier vind je mijn andere Zuid-Amerikaanse recepten!

Een gedachte over “Ceviche van zalm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.