Geplette aardappels

De perfecte oplossing wanneer je weinig tijd hebt, maar wel smaak wilt. De aardappels gaan gehalveerd met schil in de oven, omdraaien, pletten en knoflookboter erover, jammie! Deze geplette aardappels zijn geïnspireerd door Jamie Oliver. Ik vind het heerlijk om hem te zien te koken, omdat het heel herkenbaar voor me is. Beetje van dit, beetje van dat en soms de makkelijke weg kiezen als het even kan, maar met smaak als belangrijkste doel. Dit recept is makkelijk waardoor je je aandacht op de andere onderdelen van je maaltijd kunt richten. Het makkelijke van gekookte aardappel, de textuur van gebakken aardappels en op smaak gebracht met knoflookboter. Je kunt er overigens zoveel smaken aan toevoegen als je wilt, want naast boter en knoflook kun je er ook dille, bieslook, peterselie of koriander aan toevoegen of wat dacht je van chilivlokken of citroen? Bij een zomers visje vind ik het ook heerlijk met kappertjes, citroen en peterselie. Zo vast is dit recept dus niet, met andere woorden, doe lekker je eigen ding ermee!


Het is niet veel werk en zo lekker bij heel veel gerechten. Je bakt halve aardappels in de oven, zet ook een ovenschaaltje met boter en smaakmakers in de oven als je ze hebt omgedraaid. Wanneer ze gaar zijn, plet je ze met een houten spatel of vleeshamer en giet je de op smaak gebrachte gesmolten boter over de geplette aardappelen. Laat nog even in de oven tot de aardappels hier en daar knapperig worden en serveren maar.


Geplette aardappelen

4 personen | bereiding in de oven 40 min

Ingrediënten

 • 1,5 kilo ietwat kruimige aardappelen zoveel mogelijk van dezelfde grootte
 • olijfolie
 • 100 g roomboter
 • 3 knoflooktenen, geperst
 • handje fijngesneden peterselie en/of bieslook
 • 1 tl zout
 • versgemalen zout/peper

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200°C. Boen de aardappelen schoon indien nodig en snij ze in de lengte doormidden. Neem een groot bakblik, braadslede of ovenvorm waar ze naast elkaar inpassen en besprenkel ze met olijfolie. Leg ze allemaal met de gesneden kant naar beneden en schuif ze in de oven. Zet je wekker op 25 minuten en maak ondertussen de boter klaar.
 2. De boter kun je of in de oven schuiven om te smelten of in een klein pannetje voorbereiden. Doe de boter in blokjes in een ovenbestendig schaaltje of een klein pannetje en voeg daar de geperste knoflook, zout en peterselie aan toe. Eenmaal gesmolten haal je het van het vuur of uit oven.
 3. Als de aardappels 25 minuten in de oven geweest zijn dan zijn ze als het goed is gaar, maar dat hangt wel af van de grootte van de aardappels, dus prik er even in met een vork. Eenmaal gaar draai je de aardappels om met een spatel en plet je ze met een spatel of vleeshamer. Dan sprenkel je met een lepel de gesmolten knoflookboter over elke aardappel en schuif je ze nog 15 minuten de oven in. Wil je meer knapperig effect zet je oven dan even op de combistand oven/grill.
 4. Leg de aardappels op een serveerschaal en doe er nog wat vers gemalen peper en zout over heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.