Buffalo bloemkool snacks

Buffalo bloemkool snack (Airfryer)

Deze heerlijke bloemkool snack komt uit de airfryer. De bloemkool wordt eerst in de marinade gegaard in de airfryer en dan kwast je de roosjes in met de pittige Amerikaanse Buffalo saus. Maak er op z’n Amerikaans een blauwekaas dip of een ranch dip bij en je hebt een heerlijk borrelhapje. Het recept is een gezonde versie van veel bestudeerde recepten. Hiervoor heb je dan wel kikkererwtmeel en karnemelk of eventueel yoghurt nodig. De kruidenmix die ik gebruik is wat kruidiger dan in veel Amerikaanse recepten, waardoor de bloemkoolsnacks een beetje als Indiase Pakora smaken. Ik houd nu eenmaal van kruidig!

Buffalo saus is een pittige chilisaus, die is ontstaan in de Ancho Bar in New York, Buffalo in 1964. Deze saus is door Italiaanse eigenaresse en kok spontaan verzonnen toen ze na een lange werkdag zin hadden in even iets lekkers. De kipvleugels die eigenlijk bedoeld waren voor de bouillon werden omgetoverd tot een heerlijke snack met dus de in elkaar geflanste Buffalo saus. Nu even niet met kippenvleugels, maar met bloemkool. Heerlijk als borrelhapje, maar ook super als lunch! Binnenkort zal ik de kipvariant delen!

De airfryer staat al anderhalf jaar bij ons in de keuken en wordt best veel gebruikt. Ik heb echter niet veel airfryer op mijn blog staan en daar moet maar eens verandering in komen. Na zo’n tijd kan ik wel delen wat ik echt vind werken in de airfryer en wat minder. Deze Buffalo bloemkool snacks kun je ook in de oven maken, maar dan worden ze niet zo mooi als in de airfryer. Je kunt de oven dan het beste op hete lucht stand zetten op dezelfde temperatuur als de Airfryer, maar je hebt dan 15 minuten nodig voor de eerste baktijd en 5 minuten onder oven/grill stand voor de tweede baktijd als de Buffalosaus er op zit.

Buffalo bloemkool snack

In de meeste recepten wordt tarwemeel gebruikt, maar gebruik liever kikkererwtmeel of anders cassavemeel. Dan heb je een iets gezondere versie en minstens zo lekker. Maar uiteraard kun je ook tarwemeel gebruiken in dit recept. Verder gebruik ik karnemelk in het beslag en dat is makkelijk te vervangen door yoghurt. In de Buffalosaus gebruik ik Srirachasaus, omdat ik dat altijd in huis heb en zelf lekkerder vind dan de Tabascosaus die meestal wordt gebruikt. Neem gewoon een chilisaus die jij lekker vindt. De dipsaus die vaak bij Buffalo Chickenwings wordt geserveerd is een blauwekaas dipsaus, maar je kunt ook gaan voor de Ranch dipsaus, beide recepten vind je hieronder.


Buffalo bloemkool snack (airfryer)

1 portie met kwart bloemkool | Amerikaanse keuken | borrelhapje 2 p | glütenvrij

Buffalo cauliflour snack from the airfyer

Ingrediënten

Bloemkool in beslag

 • 4 el karnemelk
 • 3 el kikkererwtmeel
 • 2 tl olijfolie
 • 200 g bloemkool (ongeveer een kwart)
 • 1 tl gerookt paprika poeder
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 snuf kurkuma
 • 1 snuf komijn poeder
 • 1 snuf knoflook poeder
 • 1 snuf zout
 • 4 draaien verse peper

Buffalosaus

 • 2 tl olijfolie
 • 1 tl sriracha
 • 2 tl Worcester sauce
 • 1 tl chilisaus zoete
 • 1 tl agave of honing
 • Snuf zout
 • Maak er een lekkere dipsaus bij, zoals de Blauwekaas dip of de Ranchdip!

Blauwekaas dip

 • 50g Blauwe schimmelkaas
 • 1 el mayo
 • 3 el yoghurt of creme fraîche

Ranch dip

 • 5 el mayonaise
 • 5 el zure room
 • 1 tl citroensap
 • 1/2 tl gemengde gedroogde kruiden (dille, bieslook en peterselie)
 • 1/4 tl knoflook poeder
 • zout
 • verse peper

Bereiding

 1. Meng in een mengkom alle ingrediënten voor de bloemkool in beslag. Meng de roosjes goed met het beslag, zodat ze helemaal bedekt zijn. Bak ze in één laag in de airfryer op 195°C, 8 -10min. Zorg dat je je airfryer niet overvol maakt. Dus doe het in delen als het niet past in je mandje. Oven: 195°C Hetelucht, 15 minuten nodig voor de eerste baktijd. En dan 5 minuten onder oven/grill stand 195°C voor de tweede baktijd als de Buffalosaus er op zit.
 2. Maak ondertussen de Buffalosaus en kwast de roosjes na hun eerste baksessie in met de saus. Doe ze dan nog 3 minuten terug op dezelfde temperatuur. Ze moeten een mooi licht gebruind laagje hebben.
 3. Serveer meteen met een dipsaus.
Buffalo bloemkool snack uit de Airfryer

Misschien vind je dit ook lekker:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.