“Ajo blanco” een Koud amandel-knoflook soepje

Dit was één van de grootste verrassingen toen ik als tiener zuid Spanje ontdekte met mijn vader, Ajo blanco! Een frisse, romige soep met pit van knoflook en een zoetje van meloen of druif. In het hete Andalusië is dit echt een hele welkome soep en die is me altijd bij gebleven. Nadat ik mijn vader had bezocht in het prachtige plaatsje Bubión ben ik terug gegaan met mijn vriendin Yara om Spaans te leren. Wat een geweldige avonturen hebben we beleefd en wederom hebben we genoten van de Ajo Blanco.

Toen er eenmaal in alle winkels amandelmelk te krijgen was heb ik het mezelf makkelijk gemaakt. Ik maak deze heerlijke soep nu met amandelmelk en sindsdien maak ik dit recept elke zomer. Heerlijk als voorgerecht van een diner, als lunch met een salade en crostini’s, bij de tapastafel of gewoon tussendoor! Het is super simpel, dus de moeite waard om een keer te proberen. Ik doe mijn ogen dicht en stel me een zwoele Spaanse avond voor en geniet weer even met mijn paps…..helemaal goed!


Makkelijke versie van een Andalusische heerlijkheid!

Ingrediënten

 • 1 pak amandelmelk (ongezoet)
 • 100g (oud) zuurdesembrood wit
 • 3 teentjes verse knoflook
 • 2 el amandelmeel (optioneel)
 • 1 tl zout
 • 2 draaien peper
 • 2 el appelciderazijn of wittewijnazijn
 • 40ml goede extra vierge olijfolie
 • bolletjes meloen of ontpitte én ontvelde witte druiven (+/- 5 p.p.)

Bereiding

 1. Bereid de soep in een blender of met een staafmixer in een smalle hoge pan of mengkom van je blender. Maak de knoflook schoon en gooi die onder in de blender. Leg daarop het brood in stukken gescheurd, zout/peper en het amandelmeel. Giet hier zoveel amandelmelk over heen tot het onder staat en laat even weken.
 2. Bereid ondertussen je fruit vast. Schep bolletjes uit de meloen of ontvel de pitloze druiven en doe ze vast in de kan of fles waar je uiteindelijk de koude soep in zal bewaren of in een klein bakje.
 3. Laat nu de blender draaien tot het een egaal mengsel is geworden. Dan giet je in een langzame straal de azijn en vervolgens de olijfolie erbij terwijl de blender draait. Zorg dat alles goed is vermengd.
 4. Idealiter laat je de soep in een karaf de nacht in de koelkast staan, zodat de smaken goed samen komen, maar je kunt hem ook al prima dezelfde dag eten.

Je serveert deze soep koud, dus bewaar hem in de koelkast. Bij hoge temperaturen kun je de soep serveren met ijsklontjes, maar vergeet vooral de bolletjes meloen of ontpitte halve druiven niet! Super simpel, maar oh zo verfrissend!

Laat je me weten of je het lekker vond?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.