Zoutzoetzuur van rode ui

Dit is gewoon overal lekker bij als je het mij vraagt. En als je niet zo goed tegen rauwe ui kunt net als ik, dan is dit echt de oplossing. Het geeft dat lekkere frisse zoetzuurtje aan gerechten die vol van smaak zijn en zeker ook bij stevige kost. Het geeft een welkome tegenhanger, zoals we allemaal wel kennen van de Atjar bij de rijsttafel en de zoetzure zilveruitjes bij de stamppot. Als je het zelf maakt dan kun je het zo zuur, zoet of zout maken als je zelf lekker vindt en als je net als ik van pit houdt dan doe je er ook nog wat chilivlokken bij! Mosterdzaad of korianderzaadjes zijn er ook erg lekker in, maar vaak heb ik ze gewoon heel puur, met wat zout, suiker, azijn en water. Ik maak ze soms op het laatste moment als ik zie dat ik niet meer heb en de tacovulling vraagt er echt om… en dan zijn ze wat mij betreft nog steeds veel lekkerder dan rauwe ui, maar een paar uurtjes even in laten trekken geeft wel nog een betere smaak. In veel landen in Zuid Amerika maken ze “Escabeche de cebolla”. Dan blancheren ze de ui kort en daarna doen ze er limoen en zout bij, zodat het lang houdbaar en die prachtige roze kleur houdt. Dan zit er dus geen vocht bij. Waar je ingemaakte uien bij kan eten? Nou daar komt de lijst hoor: alle Mexicaanse gerechten van taco’s tot quesadilla’s, curry’s, stoofvlees, stampotten, salades, visspreads, Ceviche, rijstgerechten als nasi, bami, kip, vis, rund, lam, worstjes en op de tuna melt tosti! Dus genoeg mogelijkheden! En je kunt het maanden bewaren, maar vergeet ze niet hoor.

In de tijd dat ik in Bolivia woonde kwam ik er achter dat ik niet zo goed tegen rauwe uien kan. De gewoonte daar is namelijk om altijd een mengsel van dun gesneden ui met tomaat over de gerechten te sprenkelen. Op zich was dat heel welkom, omdat ik het eten vaak een beetje flauw en saai vond, zeker in het plattelandsdorpje waar ik mijn onderzoek deed. We lunchten daar altijd warm en eigenlijk was er behalve de markt maar één eettentje en daar kreeg je gefrituurd rundvlees met witte rijst en dus dat mengseltje. Aangezien dat vaak de enige groente was at ik het dus op, maar ik voelde me erna niet lekker en proefde de ui vier uur later nog. Maar bij de hamburgertent waar we in de avond soms heen gingen had ik er geen last van en toen kwam ik er achter dat zij de ui op zout/zuur hadden staan. Kennelijk wordt er dan precies dat stofje afgebroken waar ik last van heb.

Er zijn verschillende manieren om in te maken. Je kunt alle ingrediënten aan de kook brengen en dan de uien er bij doen of je kunt de uien kort in gekookt water leggen en dan mengen de inmaakproducten die je verkiest. En je kunt zelfs de uien koud in het koude inmaakvocht leggen, maar dan blijft de kleur niet zo mooi en verliest die roze frisheid. Wanneer je een schone gesteriliseerde pot gebruikt dan kun je het echt heel lang bewaren. Het langst dat ik het heb bewaard is ongeveer 2 maanden. Soms heb ik geen azijn of vind ik het zonde om het nat van de augurken weg te gooien en dan doe ik daar de geblancheerde ui in. Prima hoor, maar zelf gemaakt is toch echt het lekkerst, want dan kun je het zout-, zoet- en zuur gehalte naar eigen smaak aanpassen. Ik vind het inmaakvocht uit kant en klare producten vaak te zoet en niet zout/zuur genoeg. Proef je inmaakvocht voor je de uien er bij doet, zodat je voor jouw smaak de perfecte balans tussen zoet-zout-zuur en misschien ook pit kunt aanbrengen. In plaats van suiker voeg ik soms zoete chilisaus toe of gembersiroop.


Zoutzoetzuur van rode ui

1 pot 500ml | bereiding 10 min

Ingredienten

 • grote pot van ongeveer halve liter
 • 4 rode uien, in dunne halve of kwart ringen
 • 130 ml natuurazijn bio
 • 260 ml gekookt water
 • 1 tl zout
 • 1 tl rietsuiker, agavesiroop, gembersiroop of kokosbloemsuiker
 • 1/4 tl chilivlokken (optioneel)
 • 1/4 tl korianderzaad
 • Andere opties: mosterdzaad, venkelzaad

Bereiding 1

 1. Kook water in de waterkoker.
 2. Neem een schone weckpot of jampot en schep hier met een maatlepel het zout, de suiker en eventueel de kruiden als chilivlokken, mosterdzaad en/of korianderzaad in.
 3. Voeg het net gekookte water in de pot en roer even goed door tot suiker en zout zijn opgelost. Voeg dan de gesneden ui toe. De pot mag lekker vol zitten.
 4. Voeg na een minuut de azijn er bij, sluit de pot en zet even op zijn kop in de koelkast. Je kunt ze meteen eten wanneer ze zijn afgekoeld, maar na twee uur zijn ze nog lekkerder.

Bereiding 2

 1. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de ui in een steelpannetje en breng aan de kook. Doe de uiringen erbij en laat 1 minuutje meekoken. Zet het vuur uit.
 2. Neem een schone weckpot of jampot en giet hier de uien met het vocht in tot ie vol zit. Als je vocht teveel hebt laat je het weg, maar zorg dat alle ui er in zit.
 3. Sluit de pot en zet even op zijn kop in de koelkast. Je kunt ze meteen eten wanneer ze zijn afgekoeld, maar na twee uur zijn ze nog lekkerder.


Escabeche de cebolla

Ingrediënten

 • 2 middelgrote rode uien, in dunne halve of kwart ringen gesneden
 • gekookt water
 • sap van 1 grote limoen of 4 el azijn (natuur, cider of witte wijn)
 • 1/2 tl zout

Bereiding

 1. Neem een bakje en leg daar de uiringen in. Schenk het net gekookte water erover en laat even een minuutje onder water staan.
 2. Giet de uien af met een zeef en doe ze weer in het lege bakje. Voeg het limoensap of azijn en het zout toe en meng goed door elkaar. Bewaar in een gesteriliseerde jampot.

Serveer en bewaar

Je kunt de ingemaakte uien en escabeche de cebolla gewoon in de koelkast bewaren en op tafel zetten bij bijvoorbeeld een Mexicaanse Tortilla Fiesta, Tacos met welke vulling dan ook, Quesadillas, Burritos of Enchiladas. Doe het op de Ceviche of door de Makreelsalade. En ook zeker bij Aziatische gerechten zoals Rendang, Nasi, vega madras curry of Indische gehaktballetjes. En zelfs bij de wat stevige Hollandse pot, zoals een stampot en stoofvlees, is het heel verfrissend.

5 gedachtes over “Zoutzoetzuur van rode ui

 1. Pingback: Nachos maaltijdschotel | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Pique a lo macho -Boliviaans patatje stoof | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Tacos pulled pork carnitas | Smaken van Karmijn

 4. Pingback: Geroosterde aubergines | Smaken van Karmijn

 5. Pingback: Burritos met gehakt | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.