Rode ui op zoetzoutzuur

Dit is gewoon overal lekker bij als je het mij vraagt. En als je niet zo goed tegen rauwe ui kunt net als ik, dan is dit echt de oplossing. Het geeft dat lekkere frisse zoetzuurtje aan gerechten die vol van smaak zijn en zeker ook bij stevige kost. Het geeft een welkome tegenhanger, zoals we allemaal wel kennen van de Atjar bij de rijsttafel en de zoetzure zilveruitjes bij de stamppot. Als je het zelf maakt dan kun je het zo zuur, zoet of zout maken als je zelf lekker vindt en als je net als ik van pit houdt dan doe je er ook nog wat chilivlokken bij! Mosterdzaad of korianderzaadjes zijn er ook erg lekker in, maar vaak heb ik ze gewoon heel puur, met wat zout, suiker, azijn en water. Ik maak ze soms op het laatste moment als ik zie dat ik niet meer heb en de tacovulling vraagt er echt om… en dan zijn ze wat mij betreft nog steeds veel lekkerder dan rauwe ui, maar een paar uurtjes even in laten trekken geeft wel nog een betere smaak. Waarbij je ze kan eten? Nou daar komt de lijst hoor: alle Mexicaanse gerechten van taco’s tot quesadillas, curry’s, stoofvlees, stampotten, salades, visspreads, rijstgerechten als nasi, bami, kip, vis, rund, lam, worstjes en op de tunamelt tosti! Dus genoeg mogelijkheden! En je kunt het maanden bewaren, maar vergeet ze niet hoor.

Er zijn verschillende manieren om in te maken. Je kunt ook alle ingrediënten aan de kook brengen en dan de uien er bij doen. Als je het lang wilt bewaren is dat de beste methode. Tenminste als je het dan ook in een gesteriliseerde pot bewaart natuurlijk. Aangezien wij er wel een paar keer per week van eten is de snelle manier, zoals in dit recept, prima. Soms heb ik geen azijn of vind ik het zonde om het nat van de augurken weg te gooien en dan doe ik daar de gesneden ui in. Prima hoor, maar zelf gemaakt is toch echt het lekkerst. Ik vind het inmaakvocht uit de pot vaak te zoet en niet zout genoeg. Proef je inmaakvocht voor je de uien er bij doet, zodat je voor jouw smaak de perfecte balans tussen zoet-zout-zuur en misschien ook pittig kunt aanbrengen. In plaats van suiker voeg ik soms zoete chilisaus toe of gembersiroop.


Recept van Rode ui zoutzoetzuur

Ingredienten

 • grote pot van 400 ml
 • 4 rode uien
 • 130 ml natuurazijn bio
 • 260 ml gekookt water
 • 1 tl zout
 • 1 tl rietsuiker, agavesiroop of kokosbloemsuiker
 • 1/4 tl chilivlokken
 • 1/4 tl korianderzaad

Bereiding

 1. Kook water in de waterkoker.
 2. Neem een schone weckpot of jampot en schep hier met een maatlepel het zout, de suiker en eventueel de kruiden als chilivlokken, mosterdzaad en/of korianderzaad in.
 3. Voeg het net gekookte water in de pot en roer even goed door tot suiker en zout zijn opgelost. Voeg dan de azijn toe.
 4. Schil de uien en snijd ze in halve ringen. Voeg de uien bij het inmaakmengsel, dompel goed onder, dus laat het lekker vol. Doe de deksel er op en zet in de koelkast. Je kunt ze daarna meteen eten, maar na twee uur zijn ze nog lekkerder.

Serveer en bewaar

Je kunt ze gewoon in de koelkast laten staan en op tafel zetten bij bijvoorbeeld een Mexicaanse Tortilla Fiesta, Tacos met welke vulling dan ook, Quesadillas, Burritos of Enchiladas . En ook zeker bij Aziatische gerechten zoals Rendang, nasi, vega madras curry of Indische gehaktballetjes. Maar vergeet ook zeker niet de wat stevige Hollandse pot, zoals een stampot en stoofvlees, daar is dit heel verfrissend bij.

Provecho! Liefs Karmijn

Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.