Chinese tomatensoep of hot&sour soup

Er was ooit een tijd dat ik bij de intrede van die zakjes soep, stiekem gek was op de Chinese tomatensoep. Al was die wel erg zoet en niet pittig genoeg. Die zakjes waren zo handig voor op de Universiteit of het werk, maar ja, er zit helemaal niets goeds in helaas. De Nederlandse versie van die soep lijkt het dichtst bij de Chinese zoutzure soep te komen, of wel de “Chinese hot and sour soup”.  Ik maakte een eigen variant hiervan met veel groenten, gember, knoflook en Szechuan peper. De soep viel hier thuis zeer in de smaak en sindsdien maak ik hem regelmatig. Het heeft een heerlijke zout/zuur/zoet/pittig balans en verwarmd daardoor goed. Het zijn ook ingrediënten die ik altijd in huis heb, lekker handig dus. Hier thuis hebben we hem vaak als lunch of hartig tussendoortje na een wandeling. Kees neemt het ook graag mee naar het werk, echt een oppeppertje!

Ik hou van de Szechuan peper in deze soep. Het heeft een speciale kruidigheid die ik erg lekker vind en de soep die speciale smaak geeft. Scechuan is een Chinese specerij vernoemd naar de Chinese provincie Sichuan, die bekend staat om haar pittige keuken. De specerij is echter geen familie van de peperplant, maar is dus wel een goede pepervervanger in (Aziatische) recepten. In dit recept gebruik ik ook chilipeper, maar je kunt ook prima alleen Szechuan of witte peper gebruiken. De chilipeper komt immers oorspronkelijk uit Zuid Amerika en voor het jaar 1492 werd in Azië alles pittig gemaakt met Szechuan of gewone peper! Maar goed, ik ben gewoon dol op alle pepersoorten.

In China gebruiken ze geloof ik gewoon verse tomaten, maar ik ben niet zo dol op de tomaten hier, gewoon te weinig smaak. Daarom gebruik ik een blikje biologische tomatenpuree. Dat zorgt meteen ook voor een beetje binding van de soep. Verder gaat er gember, knoflook, ui, wortel en witte kool in, maar uiteraard kun je prima variëren met wat je in huis hebt met bijvoorbeeld paprika, zoete aardappel, selderij en prei. De smaakmakers die er verder bij gaan zijn: zoute sojasaus, azijn, gembersiroop of kokosbloemsuiker, kippenbouillon en miso (omdat ik dat heel lekker vind, maar is niet Chinees). De Chinezen doen er nog maïzena in om te binden, maar zoals ik hem maak is dat niet nodig. Voor een vleugje zuur gaat er een beetje azijn in. Het liefst zwarte Chinese azijn, maar rijstazijn of natuurazijn kan ook zeker.


Chinese tomatensoep of Hot and sour soup

4-6 personen | Chinese soep | bereiding

Ingrediënten

 • 2 el kokosolie om in te bakken
 • 1 grote witte ui, in halve schijfjes
 • 3 knoflookteentjes, fijn gehakt
 • 5 cm verse gember, geschild en geraspt
 • 2 flinke wortels, in blokjes gesneden (te vervangen door zoete aardappel)
 • 1/2 rode paprika, schoon gemaakt en in blokjes gesneden
 • 1 blikje biologische tomatenpuree 140 g
 • 1 blokje (kippen)bouillon zonder zout
 • 1 el (rode) miso (te vervangen door 1 el sojasaus)
 • 1 el lichte zoute sojasaus
 • 1 tl Sriracha of andere pure chilisaus of 1/2 rode chilipeper
 • 1/2 á 1 tl Szechuan peper (naar smaak)
 • 1 tl zout (Himalaya of keltisch)
 • 1/2 tl korianderpoeder
 • 1 el (palm- of kokosbloem) suiker of gembersiroop
 • 2 el (Chinese zwarte) azijn
 • 1 el tamarinde pasta (optioneel)
 • circa 1,5 l water
 • vulling en garnering: reepjes witte kool/lente ui/koriander
 • optioneel: rijstnoedels

Bereiding

 1. Maak alle groente gereed zoals aangegeven in de ingrediënten lijst. De ui, knoflook, wortel, paprika worden straks gepureerd, dus je hoeft het niet mooi te snijden. De witte kool en eventueel lente ui en koriander gaan er pas in na het pureren van de soep.
 2. Neem een soeppan en verhit hierin 2 eetlepel kokosolie (of andere plantaardige olie). Fruit de ui, gember en de knoflook aan tot glazig en doe dan de wortel en de paprika erbij. Roer even goed door elkaar.
 3. Voeg nu de tomatenpuree toe en zet het vuur laag. Roer even door. Voeg nu ook de kruiden, zout, Szechuanpeper, (palm)suiker en de sriracha of chilipoeder toe. Het water, azijn, eventueel tamarinde en het bouillonblokje mogen er bij.  Laat alles even zachtjes koken in 15 minuten of totdat de groenten gaar zijn.
 4. Pureer de soep met een staafmixer tot die mooi glad is. Nu kun je de stukjes of sliertjes kool, mie of shiitakes erbij doen en nog even zachtjes laten sudderen, tot beetgaar. In het bord kun je de soep nog garneren met lente ui en/of koriander.
hot and sour soup

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.