Zalm in roomsaus

Verse zalm langzaam gegaard in een roomsaus met witte wijn is altijd een succes. Meestal maken we er pasta bij, aangezien er lekker veel saus bij zit. Het is echter ook heel lekker met wat stevige groenten, zoals broccoli. De gaarheid van de zalm is voor mij super belangrijk, want die moet echt zacht en sappig blijven. Op het punt dat wanneer je er op duwt met je vinger het vlees net uit elkaar vlokt, maar niet zover dat het droog wordt. Ik weet nog dat ik in Bolivia de kok heb voorgedaan hoe ik mijn zalm wilde, want ik vond het zo zonde hoe ze het bereidde. Dat was wel de moeite waard, want daarna kreeg ik elke keer als we bij de Casona aten in Santa Cruz een perfect stukje zalm.

Dit recept van zalm in roomsaus met witte wijn is ooit ontstaan toen ik voor mijn studievriendinnen ging koken die een paar dagen op Texel kwamen. Super lief dat ze vanuit heel Nederland naar mijn woonplaats kwamen en aangezien ik een stuk beter ging na mijn therapie in Engeland besloot ik voor ze te koken. Een klein keukentje in een huurhuisje zonder al mijn apparaten, potten en pannen vroeg om een lekker maar simpel gerecht. De keuze was gevallen op verse zalm en ik heb toen dit recept bedacht. Het is heel simpel om te maken en ook nog eens snel klaar.

Je gebruikt hier zalm of forel voor zonder huid, maar ik koop eigenlijk altijd met de huid, want gek genoeg is dat goedkoper en bovendien vinden we een stukje huid heerlijk nadat het even met wat zout in de oven knapperig is geworden. De ui, knoflook en tomaat wordt eerst even gefruit, dan gaat de witte wijn erbij, vervolgens de room en kruidenkaas en dan nog wat spinazie. De zalmmoten snijd ik in grote stukken zodat het niet te lang nodig om te garen. Ze gaan op de saus in de pan met het vuur uit en de deksel erop en dan gewoon even geduld hebben. Kook de pasta, dek de tafel en maak je keuken schoon en dan is het alweer klaar.

Eerlijk gezegd heb ik wel een soort quilty pleasure gevoel bij zalm, maar helaas geeft de wilde diepvrieszalm, die uiteraard een stuk gezonder is niet hetzelfde resultaat. Als je veel vis kunt krijgen dan kun je wel kiezen voor wilde zalm of bijvoorbeeld verse forel. De roomkaas die ik gebruik is gewoon zo’n goedkoop bakje met kruidenkaas van Garlan en soms gebruik ik die met paprika. Qua groente gebruik ik als basis altijd spinazie, soms vers en soms diepvries, maar altijd biologisch (er schijnen namelijk super veel bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden bij spinazie). Ik probeer altijd veel groente te eten, dus als ik er geen salade bij maak, dan doe ik er gewoon nog prei, doperwtjes, venkel, bleekselderij of courgette bij. Wat verse kruiden en een beetje verse citroen is er ook altijd heel lekker bij, maar varieer gewoon lekker zou ik zeggen.


Zalm in roomsaus

4 personen | hoofdgerecht vis | bereiding 45 min

Ingrediënten

 • 4 moten zalm zonder vel
 • Scheutje olijfolie
 • Klontje roomboter
 • 2 sjalot of 1 ui
 • 2 knoflooktenen
 • 2 tomaten
 • 50 ml witte wijn
 • roomkaas met kruiden (bv. Garlan) eventueel met paprika
 • 200 ml slagroom
 • 200 g (diepvries) spinazie
 • 1/2 potje uitgelekte kappertjes
 • 1/2 tl gerookt paprika
 • verse peper
 • zout (himalaya is mijn favoriet)
 • 1 citroen
 • 1 bosje verse peterselie en/of dille

Bereiding

 1. Maak de knoflook en ui/sjalot schoon en snijd klein. Snijd de tomaat in blokjes.
 2. Neem een hapjespan en voeg een scheutje olijfolie toe. Fruit hierin de ui op middelhoog vuur. Voeg een klontje boter toe en de knoflook en laat nog even een minuutje pruttelen. Voeg vervolgens de tomaatblokjes toe en roer terwijl het mee bakt. Wil je prei, venkel of courgette toevoegen, dan kun je dat nu even aanbakken.
 3. Wanneer de tomaat uit elkaar begint te vallen voeg je de wijn toe en laat het dan nog even pruttelen, zodat de alcohol wat verdampt.
 4. Zet het vuur laag en voeg nu de room en roomkaas toe. Roer goed door elkaar zodat het een geheel wordt. Doe een paar (4 a 6) blokjes diepvries spinazie toe en laat met de deksel op de pan ontdooien in de saus. Wil je diepvries doperwten erbij, dan kun je die er nu ook bij doen.
 5. Nu mogen de uitgelekte kappertjes, en paar draaien verse peper, het paprikapoeder en een halve theelepel zout er bij. Roer er door en proef of je de smaak goed vindt en pas zo nodig aan.
 6. Doe de in stukken gesneden zalmmoten in de pan en dan kan de deksel er weer op. Zet de warmtebron uit en zet je timer op 10 minuten. Na 10 minuten check je de zalm, die moet gaar maar nog wel boterzacht zijn. Het behoudt haar kleur. Je checkt de gaarheid door op de naad van de zalm te zien of het vlees makkelijk van elkaar komt door voorzichtig uit elkaar te trekken met mes en vork of te duwen met je vinger. Geeft het niet mee, dan laat je het nog even staan met deksel op de pan.
 7. Serveer met een goede pasta en maak af met wat citroenzest en het sap van een halve citroen. Bestrooi met peterselie en/of dille.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.