Kardemon koekjes

Deze kardemon koekjes zijn jammie en lekker stevig. De dag voor de centrale examens van zoon Thomas was ik zo onrustig dat ik maar aan de bak ben geslagen. Ik was geïnspireerd door de aflevering over Noorwegen van The Hairy Bikers– “Hairy Bikers’ Bakeation”. Ik ben meteen de keuken in gedoken om ze te bakken en het recept, hoe verrassend, wel een beetje aangepast. Ze zijn heerlijk kruidig van smaak en lekker stevig, dus heel geschikt om weg te geven. Het vriendje van mijn dochter kreeg er daarom ook een paar om hem succes te wensen met zijn eindexamen. Vaak vergeet ik weer hoe leuk het is om koekjes te bakken en hoe gevaarlijk snel ze ook klaar zijn. In het originele recept wordt citroen gebruikt, maar in plaats van citroen vind ik rasp van sinaasappel eigenlijk lekkerder bij de kardamon.

Dit zijn heerlijke maar geen verantwoorde koekjes! Altijd beter dan in de fabriek gemaakte koekjes denk ik dan altijd maar. Deze kardemon koekjes zijn gewoon simpel gemaakt van boter, suiker, bloem, kardemon en schil van sinaasappel of citroen. Ze waren binnen één dag verdwenen, dus dat zegt genoeg. De kardemon geeft een bijzondere smaak aan de koekjes, beetje fris, kruidig met iets van scherpte.

De Hairy Bikers, Dave en Si, vind ik echt geweldig. Ik weet niet of iemand ze kent, want niet iedereen is zo’n foodieprogramma gek als ik, maar die Engelse humor en gekkigheid gecombineerd met het reizen en dan natuurlijk die goeie comfortfood gerechten, daar kan ik geen genoeg van krijgen. Deze aflevering gingen de Hairy Bikers in Noorwegen op zoek naar speciale bakrecepten (vandaar dat de serie Hairy Bikers’ Bakeation heet). Wat een geweldig mooi land is dat en weer heerlijke recepten, waaronder deze koekjes. Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen kookboeken (zie hier hun boeken)  van hun in huis heb, maar ik ben wel vaak geïnspireerd door hun recepten, van de TVshows en hun website .

Kardemom vind ik echt een bijzonder kruid en het wordt al sinds duizenden jaren gebruikt. De oude Egyptenaren, de Romeinen en zelfs de Vikingen gebruikten deze specerij al! Het komt oorspronkelijk uit India en andere delen van Zuidoost Azië. Kardemon heeft behalve een heerlijk aroma ook medicinale eigenschappen blijkt. Zo werd het gebruikt door de Vikingen om hun gebit schoon te maken. In Scandinavië zijn ze nog steeds gek op kardamon en daarom vind je het in veel Scandinavische recepten terug, dankzij de Vikingen die het meebrachten van hun reizen.

Zoonlief is ondertussen goed begonnen met zijn eindexamen en ik zal de komende 9 dagen nog wel veel meer bakken, want moeders zijn kennelijk minstens zo zenuwachtig!


Kardemon koekjes

18 stuks | bereiding 20 min | oventijd 14-16 min

Ingrediënten

 • 225 g roomboter op kamertemperatuur
 • 130 g basterdsuiker of rietsuiker
 • 1 sinaasappel of citroen (alleen rasp dus biologisch)
 • Snuf zout
 • 250 g tarwebloem (patentbloem is prima)
 • 100 g amandelmeel
 • 3 tl gemalen kardemon (of 1 volle tl kardemonzaad, gemalen in een vijzel)

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 190°C en bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier.
 2. Klop met een elektrische handklopper of keukenmixer de boter, suiker en sinaasappelrasp in een grote kom tot een bleek en luchtig geheel.
 3. Klop de bloem, amandelen en kardemom erdoor tot het mengsel net goed gemengd is (dus niet onnodig blijven kloppen, want dat activeert de glüten en maakt dat de koekjes krimpen) en een stijf deeg vormt.
 4. Rol het deeg in 18 balletjes (kan ook met een ijsschep balletje er af scheppen. Leg 9 balletjes op elke bakplaat en zorg ervoor dat er ruimte tussen elk bolletje blijft.
 5. Druk elk koekje met een koekjesstempel of de bodem van een glas tot ongeveer 6 mm plat (zoals chocolate chip koekjes) en laat de decoratieve inkepingen in het deeg achter. Blijft het koekje erg plakken? Wrik met beleid voorzichtig het koekje los of bestuif de koekjes eerst met een beetje bloem.
 6. Bak één bakplaat per keer gedurende 14-16 minuten tot de koekjes licht goudbruin zijn.
 7. Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een rooster. Ze zullen krokant worden als ze afkoelen. Bewaar de koekjes in een luchtdicht blik en eet ze binnen 7 dagen op, maar dat ga je niet redden hoor.
Kardemon koekjes

Andere zoetigheden:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.